Hírek

2012.08.08. 06:03

Intő mindenkinek

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa szerint mind a tiltakozók, mind a rendőrök hibáztak abban az akcióban, amelyet még júliusban szervezett az LMP a Közgép Zrt. budapesti központi telepén.

Kozma Gábor/Vas Népe

Jávor Benedek szóvivő akkor azzal indokolta az akciót, hogy egy szűk oligarchacsoport átvette az ország gazdasága felett az irányítást, s ők ez ellen tiltakoznak. Aztán jöttek a rendőrök és elvitték az egész társaságot. A 26 előállítottból 9-en országgyűlési képviselők voltak, ők lemondtak mentelmi jogukról. A Közgép pedig bejelentette, bírósági útra tereli az ügyet. Szabó Máté mostani állásfoglalásának lényege, hogy hibázott az LMP, mert akciójával megsértette a gyülekezési és a tulajdonosi jogokat. Hiszen a Közgép területén tüntettek, amely cég ezt végig ellenezte. A rendőri intézkedés tehát jogszerű volt, ám nem minden elemében helyes. Az ombudsman ezt részletezi is, rámutatva: azért sokat fejlődött a magyar rendőrség a tüntetések kezelésében és a tömegoszlatásban. Végül is az alapvető jogok biztosa mindenkinek kiosztotta az intőt, gyakorolva kötelezettségét.

Szabó Máté más miatt is érdemes a figyelemre. Újabban szinte minden jelentősebb, az alapvető jogokat érintő kormányzati döntésbe beleköt, tiltakozik, állást foglal. Legyen szó a választási törvény módosításáról, vagy a rokkantsági szerzett jogokról. Szabó Máté a jobboldal szerint bosszantja a kormányt és ezt üdvözli az ellenzék. Most ide is intett egyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!