Hírek

2010.11.14. 11:40

Izrael 1649 telepes lakás építésébe kezdett a moratórium feloldása óta

Az izraeli telepbővítési moratórium szeptember 26-i feloldása óta izraeli telepesek 1649 lakás építését kezdték el Ciszjordániában - közölte vasárnap a Békét, most! elnevezésű mozgalom.

MTI

Az izraeli nem kormányzati szervezet jelentése szerint ezen kívül több mint 1100 építkezés alapozását is megkezdték. A beszámoló szerint ezeket a munkákat 63 telepen folytatják, amelyek közül 46 a Ciszjordánia és Izrael területét elválasztó biztonsági kerítéstől keletre fekszik. A tavalyi évben összesen 1888 lakás építésébe fogtak - fűzte hozzá a jelentés.

A jelentés akkor látott napvilágot, amikor az izraeli kormány arra készül, hogy vasárnap megvitasson egy újabb 90 napos építkezési befagyasztás lehetőségét a ciszjordániai zsidó telepeken, mint, ahogy azt az Egyesült Államok javasolta cserébe Izraelnek nyújtandó biztonsági garanciákért. Washington ígérete szerint a nemzetközi fórumokon szembeszáll minden olyan kísérlettel, amely megkérdőjelezi Izrael jogát az önvédelemre.

Barack Obama amerikai elnök kormányzata emellett kéri a kongresszustól, hogy engedélyezze további húsz darab F-35-ös harci gépet leszállítását Izraelnek, 3 milliárd dollár értékben. 

Jariv Oppenheimer, a Békét, most! vezetője reményét fejezte ki, hogy az izraeli kormány az újabb telepbővítési befagyasztás mellett dönt, mert ennek híján a telepesek határozzák meg Izrael jövőjét, ami azt jelenti, hogy a zsidó állam újabb szankciókkal számolhat, és elszigetelődik a nemzetközi színtéren. 

Az amerikaiak abban reménykednek, hogy folyatódnak az izraeli-palesztin közvetlen béketárgyalások, amelyeket szeptember 2-án kezdtek újra. Mivel az izraeli fél folytatta telepbővítési tevékenységét szeptember 26. után is, a tárgyalások ismét megszakadtak, mert a palesztinok a bővítési moratórium meghosszabbítását követelik, amit azonban az izraeli kormány elutasít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!