Hírek

2012.05.02. 16:12

Jövő tavaszra készülhet el a sághegyi vulkánház

A Sághegyi Múzeum újra megnyílt, de azt egyelőre nehéz elképzelni, hogyan működik majd a Vulkánpark-projekt főépülete, a hegy lábánál álló vulkánház.

Ölbei Lívia

A jelentős EU-támogatással megvalósuló Kemenes Vulkán Park a várakozások szerint új dimenziókat nyithat a térség idegenforgalmi életében (a közelben a bővülő Vulkán-fürdővel, amely ugyancsak a vulkáni eredetnek  köszönheti létezését: a vizet); de a tudomány fellegvárává is válhat. A projekt kisebbik részét, ahogy arról beszámoltunk, április végén átadták: az Őrségi Nemzeti Park felújította és berendezte (berendeztette) a Sághegyi Múzeumot.

De mi a helyzet a hegy lábánál épülő  vulkánházzal, amely a vulkáni tevékenység működését modellálja?

A celli önkormányzat és a kivitelező tavaly júliusban írta alá a megépítést célzó szerződést. Akkor a kivitelező cég igazgatója úgy fogalmazott: a vulkánház sok speciális munkát igényel, ráadásul nyolc hónapjuk van az elvégzésére. Most már biztos, hogy ennyi idő nem volt elég az épület külső és belső kialakítására. A Sághegyi Múzeum avatóján Söptei Józsefné alpolgármester elmondta: a vulkánházat egy év múlva adják át rendeltetésének.

Az önkormányzat a legutóbbi testületi ülésen hozott döntést például arról, hogy engedélyezi a területen - a Vasivíz Kft. közreműködésével - a tervezettnél hosszabb, több aknás csapadékelvezető csatorna kiépítését. A   hosszabbításra azért van szükség, mert a talajban korábbi építmények beton alapozású tömbjei kerültek elő. Közben derült ki az is, hogy a vulkánház tervezett lemezburkolatát vegyszeres kezelésnek kell alávetni, hogy minél gyorsabban megjelenjen rajta a kívánt patinaréteg (és a nemes rozsda kialakulására ne kelljen éveket  várni).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!