Hírek

2012.12.20. 15:11

Ki lesz a 2012-es év vasi embere?

Szombathely - A Vas Megyei Közgyűlés és a Vas Megyéért Egyesület immár tizenötödik alkalommal hirdeti meg Az év vasi embere választást. Bemutatjuk a kuratórium jelöltjeit.

Nagy Ildikó

A kuratórium arra kéri a megyében élőket, az itt tevékenykedő társadalmi szervezeteket, intézményeket és testületeket, hogy ők is ajánljanak jelölteket. Az általuk javasolt személy nevét, lakóhelyét, elérhetőségét és teljesítményének összegzését 2013. január 4-éig küldjék el a Vas Megyei Önkormányzat művelődési titkárságára (Szombathely, Berzsenyi tér 1.). A választás eredményét  2013. január 12-én, a  megyebálon hirdetik ki.

Brumbauer József közgazdász, a BPW-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. Az általa irányított kft. kiváló minőségű vontatott jármű-futóműveket és felfüggesztési rendszereket, agrár-gépipari termékeket gyárt, emellett az agrártermékek tervezése, fejlesztése is a szombathelyi szakemberek munkáját dicséri. Az általa 2004 óta vezetett cég tavaly több mint másfélszeresére növelte árbevételét. A 1200 embernek munkát adó vállalat nagy hangsúlyt fektet a képzés, az utánpótlás támogatására, évente 50-70 hallgatót fogad szakmai gyakorlatra.

Homlok Zsolt a Vasúttechnika Kft. ügyvezető igazgatója. A vasútépítési és üzemgazdász diplomával is rendelkező szakember irányításával működő társaság a megye legnagyobb árbevételű vállalkozása évek óta, több mint 250 fős szakembergárdával. A vezetése alatt több jelentős megyei építőipari beruházás zajlott: egyebek között a celldömölki új városháza építése, a kőszegi vár felújítása. Irányításával befejeződött a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd-országhatár GYSEV-vonal rekonstrukciója, a Csaba utcai felüljáró építése.

Dr. Melega Miklós a Pécsi Tudományegyetemen történelem-földrajz szakos középiskolai tanári diplomát, később summa cum laude minősítésű történész doktori oklevelet szerzett. 2000-től a Vas Megyei Levéltár dolgozója, főlevéltáros, igazgatóhelyettes. Szerkesztőként működött közre a Szombathely építészeti értékeit bemutató multimédiás DVD elkészítésében. Az idén jelent meg könyv formájában doktori disszertációja: A modern város születése kötet újszerű összefoglalását adja Szombathely 19. század végi aranykorának.

Mérei Tamás csellóművész, igazgató. Zenész családba született, ötéves kora óta csellózik, iskoláit Szombathelyen, Budapesten, az Egyesült Államokban végezte. 1997-ben a Los Angeles-i Piatigorsky Csellófesztivál fődíját kapta. Szólistaként fellépett a világ jelentősebb hangversenytermeiben, de más alkalmakkor számos vezető világpolitikus is hallgathatta művészetét. 2009-től a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója, 2010-ben a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítvány Kuratóriumának elnöke, élénk közéleti tevékenységgel.

Némethy Mária 1981 óta újságíró a Vas Népénél. Cikkeinek gyakori témái a történelem, a nemzet sorsának alakulása. 1990 óta írásai gyakran szólnak a kommunizmus áldozatairól, az akkor elkövetett bűnökről, nemzeti sorskérdésekről. A Burgenlandi Magyarok Egyesületével alakított ki jó kapcsolatot, 1989-től ír a történelmi egyházak életéről. Az újságnál 1990 óta területe Kőszeg. Márai Sándorral vallja: "... élni és írni úgy kell, mintha minden cselekedetünk utolsó lenne az életben, mintha minden leírott mondatunk után a halál tenne pontot."

Petró János alapította az idén ötvenéves Szombathelyi Szimfonikus Zenekart, valamint az Ifjúsági Szimfonikus Zenekart. Volt az Ungaresca vezetője, az Iseumi operajátékok szervezője, a Soproni Ünnepi Játékok művészeti vezetője és karmestere. Nevéhez fűződik a Bartók Terem avatása, a Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyre hozatala. Vezényelt operákat a Magyar Állami Operaházban, Szegeden, Pécsett, Grazban, volt vendégkarmester Európa több zenekaránál, Kanadában, Amerikában.

Pócza Csaba a büki Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Vendéglátóipari Szakiskola igazgatója. A régió egyik meghatározó vendéglátóipari szakiskoláját 1995 óta vezeti. Következetes célja pályázatokkal és oktatásfejlesztéssel a szakmai munka színvonalának növelése. 2012-ben mintegy 400 millió forint értékű fejlesztés révén a turisztikai szakoktatás regionális bázisát hozta létre. A fejlett európai színvonalat képviselő új létesítmények - mint például az intézmény tanétterme - a modern oktatás és vendéglátás elsajátításának alapjait garantálják.

Salamon Nándort 1984-ben nevezték ki a Szombathelyi Képtár igazgatójává, amelyet nemzetközi rangú intézménnyé fejlesztett, és ahonnan 1995-ben nyugdíjba ment. Festményeivel szerepelt kiállításokon, később művészettörténeti és művészetkritikai érdeklődése került előtérbe. 1999-ben Budapesten berendezte a Vas István-Szántó Piroska-emléklakást. 2012-ben megjelent munkája, a Kisalföldi művészeti lexikon életművének egyik összegzése, hosszú évtizedek adatgyűjtésének eredménye, páratlan regionális művészeti lexikon.

Tábori Ottó költő, író az általános iskolát Ikerváron végezte, középiskolába a sárvári Tinódi Lantos Sebestyén Gimnáziumba és a kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziumba járt. Költőként az Élet és Irodalom indította el. Publikációit a Kortárs, a Parnasszus, a Lyukasóra, a Vas Népe, az Életünk közli. Első önálló kötete Téli virrasztó címmel 1986-ban jelent meg a Szépirodalmi Kiadó gondozásában. 1988-ban a Magyar Írószövetség felvette tagjai sorába. 2001-ben Himnusz a szőlőhöz, 2012-ben Madár a süllyedő hajón címmel jelent meg kötete.

Tóth Csaba festőművész-tanár, helytörténész 1990-től tanít a szombathelyi felsőoktatásban, a NYME-SEK főiskolai docense. 2006-ban az Iconostasion képciklusából több mint harminc nagyméretű festményt ajándékozott a premontrei gimnáziumnak. Vasszécsenyi Múltidéző címmel internetes helytörténeti-művelődéstörténeti újságot szerkeszt. Feladatának tekinti a Vas megyei képzőművészet értékekeinek feltárását, ápolását, megbecsülését. Több száz kiállítást rendezett. Több hazai és külföldi köz- és magángyűjtemény őrzi műveit.

 

 

Az év vasi embere díjat alapítók és odaítélők célja az, hogy évről évre elismerjék és előtérbe állítsák azokat, akik a gazdaság, a kultúra,  a tudomány, a sport vagy a művészetek területén a legtöbbet tették Vas  megyéért. A Vas Megyei Közgyűlés és a Vas Megyéért Egyesület egy kuratóriumra bízta a jelöltek kiválasztását. E kuratórium tagjai: dr. Banga Lajos, prof. dr. Gadányi Károly, dr. Gyurácz Ferenc, Halmágyi Miklós, prof. dr. Horváth Boldizsár,  Horváth József,  dr. Németh István, dr. Pethő József és dr. Zsámbéky Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!