Hírek

2010.06.15. 14:09

Kicsengetési ünnepség a Désiben - vége a 2009/2010-es tanévnek

A Dési Huber István általános iskolában kicsengetési ünnepséget tartottak kedden. A déli harangszó jelezte, hogy már hivatalosan is véget ért a 2009/2010-es tanév.

Bajdó Bettina

Kedden hivatalosan is véget ért a 2009/2010-es tanév az oktatási intézményekben, az általános iskolák végzős diákjai búcsút vettek intézményüktől.

A Dési Huber István Általános Iskolában is megszólalt délben a harang. A kicsengetési ünnepségen búcsúzó dalokat énekelve járták végig a folyosókat a nyolcadik osztályos tanulók.

Az országban több mint 1,4 millió diák fogadta hangos ujjongással az utolsó csengőszót, kedden ugyanis hivatalosan is kezdetét vette a vakáció. Az általános iskolák nyolcadikosai utoljára foglalták el helyeiket az iskolapadban, s kedden kénytelenek voltak búcsút venni társaiktól is.

A Dési Huber István Általános Iskola és Grundschule tanárai és tanulói két nyolcadik osztályt búcsúztattak el.
 
Kiss Péter igazgató 46 tanulót bocsátott útjára az iskolából, a végzősök útravalóul kedves szavakat kaptak az intézményvezetőtől.

- Szándékosan nem ballagásnak hívjuk a nyolcadikosok búcsúját az intézménytől - emeli ki az igazgató - , hanem nálunk év végén kicsengetési ünnepség van. - Azt vallom, hogy ballagni csak a középiskolások szoktak, ennek tradíciói vannak hazánkban. Az 1981/82-es tanévben első alkalommal végeztek nyolcadik osztályos tanulók az iskolánkban. Azóta minden évben egy  sárospataki diákhagyományt elevenítünk fel végzős diákjaink búcsúztatására a tanulók életkorához és a helyi körülményekhez igazodva.
 
Az igazgató elmondja, hogy vegyes érzelmeket vált ki belőle az utolsó tanítási nap. Egyrészt szomorúságot, hogy el kell engedni a nyolcadikosokat, másrészt örömöt, hogy tovább lépnek a tanulók a nagybetűs élet felé.

- Számtalan élmény eszembe jut, amikor olyan gyerekektől veszek búcsút, akiket tanítottam is - folytatja az igazgató. - De nemcsak a tanárokból vált ki érzelmeket a búcsú, kettős élmény ez a tanulóknak is. Amikor 14 évesen elhagyják az általános iskolai padot, lezárul a gyerekkoruk, s elkezdődik a felelőségekkel járó ifjúkor. Másrészt, bár még nem állnak pályaválasztás előtt, már el kellett dönteniük, hogy milyen irányba terelik életüket, gimnáziumba vagy inkább szakközépiskolába mennek.  Én úgy érzem, a továbblépéshez az iskolánk minden segítséget megadott a gyerekeknek, hiszen döntő többségüket felvették abba az intézménybe, ahová elsőként jelentkeztek.
 
Kiss Péter hozzáteszi még, optimista a végzősökkel kapcsolatban, ugyanis az elmúlt években számtalan visszajelzést kapott a középiskolákból, s kiderült, az egykori désisek megállták a helyüket. Olyan biztos alapot kaptak, amelyre építeni lehetett.
 
A tanulók is vegyes érzelmekkel várták az utolsó csengőszót. Fekete nadrágban, szoknyában, fehér ingben és blúzban beszélgettek egymással a termekben, s a folyosókon a tanulók. Nyolcéves barátságok is kötődtek az iskolapadokban, a három Cintia és Lucia például megoszt egymással mindent.

- Együtt járunk vásárolni, moziba, strandolni, s nagyokat sétálunk a városban  - mondják kórusban a lányok.  - Mindent megosztunk egymással, sok csajos témáról beszélgetünk. Ha véget ér az iskola, akkor délután telefonon és interneten keresztül beszélgetünk egymással. Már első osztályban összebarátkoztunk, egymás mellé ültünk, s azóta nyolc éven keresztül csak egyre szorosabb lett ez a barátság. Most nyáron a Balatonon ünnepeljük meg, hogy elbúcsúztunk az általános iskolától, s készülünk a középiskolás évekre. Különböző középiskolákban tanulunk tovább, de nem félünk attól, hogy a nyolc éve kötött, örök barátságunk felbomlik majd.

Az utolsó tanítási napon déli 12 órakor megszólalt az iskola harangja. Ezzel egy időben három hetedik osztályos tanuló énekszó mellett vándorbottal kopogtatott a nyolcadik osztályok tantermének ajtaján.

Éneklés közben a nyolcadikosok a tanári asztalon kiterített kendőbe tették ellenőrzőiket, majd ezt egy batyuba kötötték. A batyut és az osztályok által ajándékozott selyemszalagot felkötötték a hetedik osztályosoktól átvett vándorbotra, majd búcsúzó dalokat énekelve végigjárták az iskolát. A földszinten, a csengőnél megálltak, a batyut rákötötték a csengő zsinórjára, s beírták nevüket a nyolcadik osztályosok albumába.
 
A hetedik osztályosok pogácsát sütöttek a búcsúztatóra, s e szavakkal bocsátották útjukra társaikat: Vegyetek a pogácsából utatokra, mint a népmesék hőse, aki elindul szerencsét próbálni. 

A pogácsaosztás után családias hangulatban szülőkkel, nagyszülőkkel, s barátokkal kezdődött a kicsengetési  ünnepség, melyen az igazgatón kívül a hetedik osztályosok is elbúcsúztak a végzősöktől. Szerdán délelőtt lesz az intézményben a tanévzáró ünnepség, melyet bizonyítványosztás követ.

Legyél büszke az ötöseidre!

OLDALTÖRÉS: Legyél büszke az ötöseidre!

A szülők és az iskola legnagyobb büszkesége a színötös bizonyítvány. Lapunk lehetőséget ad arra, hogy ország-világnak megmutathassák gyermekük portréját.

A szülők és az iskola legnagyobb büszkesége a színötös bizonyítvány. Lapunk lehetőséget ad arra, hogy ország-világnak megmutathassák gyermekük portréját.

A szülők és az iskola legnagyobb büszkesége a színötös bizonyítvány. Lapunk lehetőséget ad arra, hogy ország-világnak megmutathassák gyermekük portréját.

A napokban kapják kézhez bizonyítványukat az általános iskolás tanulók. Ezekben a napokban érik be az egész éves munka gyümölcse, s nincs is nagyobb büszkeség annál, amikor a szülő csupán ötös osztályzatot lát  a bizonyítványban. Ilyenkor legszívesebben országvilág előtt kikiabálná, hogy mennyire büszke gyermekére, annak tudására, szorgalmára, kitartására, mi most erre adunk lehetőséget. Június végétől vasárnapi újságunkban bemutatjuk azokat a tanulókat, akik kitűnő bizonyítványt vehettek át év végén általános iskolájukban.  

Csupán annyit kell tenniük, hogy beküldik szerkesztőségünkbe gyermekük, unokájuk fényképét és a színötös bizonyítvány másolatát (akár fotóját) a [email protected] e-mail címre június 25-ig.

Mi pedig megjelentetjük majd a portrét  június 27-e és augusztus 29-e között valamelyik Vasárnapi Vas Népében. Az e-mailekhez a szülők segítségére is szükség lesz: a fotóhoz ugyanis mellékelni kell egy levelet, melyben hozzájárulnak az adatok  közléséhez, megírják gyermekük nevét, születési idejét, valamint az iskola pontos nevét és az osztályt is. A hozzájáruló nyilatkozatban szerepelnie kell továbbá az egyik szülő nevének, lakcímének és a személyi igazolvány számának is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!