Hírek

2009.03.02. 03:29

Koporsós menet

<b>Szentgotthárd </b> - A városközpontban felállítottak egy koporsót, amit szombat délután szekéren áthúztak Heiligenkreuzba, tiltakozva a tervezett égetőmű ellen. Mintegy ezer demonstráló kísérte. A bűzmű építése lerombolná a wellness-turizmust, és akár az egész térség jövőjét is

Szenkovits Péter

Cinikus ellenféllel állunk szemben , szólt az egybegyűltekhez Soós Zoltán, a Pronas elnöke. Ez a beruházás nem a szemét kezeléséről szól, mint a Bécs környéki szemétégetők. Ez üzleti vállalkozás, az Európából összeszedett szemétből akar pénzt csinálni. A beruházásra érzékeny csapást tudunk mérni azzal, hogy nem vesszük meg az általa termelt energiát, nem engedjük át a szemetet a magyarországi vasútvonalon, nemzetközi kampányt indítunk a Lenzing termékeit vásárló cégek, illetve a beruházás finanszírozásán gondolkodó bankok ellen.

Leiner Mónika, a Pronas elnökségi tagja hároméves gyermekének óhaját tolmácsolta: Nem akarom, hogy rossz legyen a levegő! Nem szeretnék beteg lenni!

A szekéren lévő koporsót az egyre nagyobb számú tömeg a Népek Barátsága (?) Emlékműhöz kísérte, ahol Bugán József környezetvédelemért felelős alpolgármester arra buzdított: Töretlen szívvel küzdjünk azért, hogy ne épülhessen föl az égető! Majd a tiltakozók serege átsétált a határon, a menet a hulladékégető építésére kijelölt helyig vonult, ahol Christiane Brunner, az osztrák Zöld Párt parlamenti képviselője szólt az egybegyűltekhez: Nagyon sokan tiltakoznak az égető ellen Steiermarkban és Burgenlandban is. Mindent megteszünk, hogy a Népek Barátsága Emlékmű tényleg megmaradhasson az, ami! Johann Raunikar, az ausztriai Bigas civil környezetvédő szervezet aktivistája kijelentette: Fel kell lépni az értelmetlen projekt ellen, amely lerombolná terveinket, a wellness-turizmust, az egész jövőnket! Soós Zoltán ezzel zárta a demonstrációt: Reméljük, ezen a területen tíz év múlva is szántóföld lesz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!