Hírek

2014.01.24. 09:25

Körmendi takarékszövetkezet - Háborgó emberek a bank előtt

Körmend - Dühös emberek ácsorogtak reggel nyolc órakor a Thököly úti Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet bankfiókja előtt.

Farkas Eszter

A düh érhető volt, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön délután visszavonta a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált.

Az MNB megállapította, hogy a tulajdonosi kör és a vezetés összefonódása olyan felelőtlen kockázatvállalási gyakorlattal párosult, amely nagyon rövid idő alatt ugrásszerű növekedést eredményezett a takarékszövetkezet hiteleiben. A folyósított hitelállományok tényleges problémáit csak az átfogó felügyeleti vizsgálat volt képes feltárni. A nagyszámú és jelentős részben súlyos jogszabálysértés, biztonsági hiányosság kiküszöbölése, a belső kontrollmechanizmusok kiépítése és így a biztonságos hitelintézeti működés helyreállítása, fenntartása olyan ráfordításokat igényelne, amelyek még középtávon sem tennék lehetővé a nyereséges gazdálkodást. Összességében az MNB megítélése szerint a takarékszövetkezet hosszú távú fenntartható működésének biztosítása csak olyan rendkívüli ráfordításokkal lenne lehetséges, melyek forrása nem biztosított.

 

A szombathelyi bankfiók ajtajára a zárva tábla került ki tegnap reggel, valamint egy felirat, amely az áll: Betétbiztosítási kártalanítással kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a 0640/918-918-as telefonszámon. Az ajtóban egy biztonsági őr állt, aki egyesével engedte be az ügyfeleket. Az utca másik oldaláról rendőrök figyelték az épületet. Bent arról tájékoztatták az embereket, hogy húsz munkanapon belül kapnak majd egy levelet az országos betétbiztosítótól, amely kártalanítja a betéteseket. Egy férfi arról beszélt sorban állás közben, hogy másfél millió forintot kötött le a bankban, ezen a héten hétfőn. Azért választotta a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet, mert jóval magasabb kamatot ígért a bank.

Egy másik férfi arról panaszkodott, hogy az egész életében kuporgatott pénzéhez nem tud hozzáférni. Sokan azért dühöngtek, mert a munkáltatójuk a bankhoz utalja a fizetésüket, s most sem utalni, sem pénzt felvenni nem tudnak, bár a csütörtöki bejelentés követően sokan próbálták kivenni a pénzüket a bankautomatáknál, ám ez nem sikerült. A tegnapi napon tehát a takarékszövetkezet ügyfelei csalódottan, pénz nélkül távoztak.

– A tegnapi nappal megkezdte és 20 munkanapon belül befejezi az Országos Betétbiztosítási Alap a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását. A kártalanítás során a betétesek – mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások – személyenként maximálisan 100 ezer eurónak megfelelő, 30 346 000 forint kártalanítást kaphatnak. A betéteseknek nem kell sorban állniuk, az OBA kártalanítása kapcsán ugyanis nincsen teendőjük. Egymillió forintig házhoz viszik a kártalanítást az e feletti összeggel rendelkezők kártyát kapnak, vagy megadott hitelintézeti fiókban rendelkezhetnek majd az összegről. A kártalanítás kifizetéséről szóló elszámolást az ügyfelek a következő napokban fogják postai úton megkapni." – mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója. Az OBA közleménye szerint a kártalanítás módjai a következők: egymillió forint alatt házhoz viszi az összeget a Posta. Egy és öt millió forint között az OBA Betétbiztosítási Kártyával történik a kártalanítás. A kártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot tartalmazó borítékot, valamint a kifizetési elszámolást külön postai küldeményként állandó lakcímükön kapják kézhez a betétesek. A betétesek névre szóló levélben kapnak tájékoztatást arról, hogy mikortól juthatnak hozzá az OTP Bank fiókjaiban, illetve készpénz kiadó automatáknál (ATM), vagy postai POS terminálokon keresztül a kártalanítási összeghez. Öt millió forint felett – a Takarékbank (mint kifizető ügynök bank) közreműködésével történik a kifizetés. Magánszemélyeknek abban az esetben, ha a részükre járó nettó – azaz a kamatjövedelem-adóval csökkentett – kártalanítási összeg meghaladja az 5 millió forintot. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett személyek (jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók) esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!