Hírek

2009.04.29. 02:29

Közel háromezer diák érettségizik a megyében (képgalériával)

Szombathely - Már csak néhány óra, s megyeszerte 2762 diák veszi vállára a tarsolyt, kezébe a virágot, s mond búcsút végleg a középiskolának. Míg a diákokra a közelgő ballagás és a vizsgák izgalma, addig szüleikre a tanulásra való buzdítás s a jeles nap anyagi fedezetének előteremtése hárul.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

Ruhák, tablók, fotók, meghívók, virágok, ajándékok, bankett, ballagási ebéd - veszi számba a nem kis anyagi vonzattal járó feladatokat a legtöbb szülő. Mi is számoltunk, s kiderült, százezer forint alatt kevés család ússza meg az utolsó középiskolai év ünnepének kiadásait, a költségek százötvenezer forintra is rúghatnak családonként. 

Hasonló módon készítettek költségvetést a szombathelyi Fekécs Mariann szülei is. S rá kellett jönniük, bizony a nagy esemény kiadásainak végösszege jóval százezer forint fölött lesz. Az első nagyobb költség a kosztüm volt, mondja Mariann, aki a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola külkereskedelmi ügyintéző szakán fejezi be tanulmányait. Az osztály által kiválasztott ruha 15 ezer forintba került, a hozzá készíttetett blúz ára 2500 forint.

A legtöbb középiskolában a költségekhez jött még a szalagavató bál jegyeinek ára, az ott elfogyasztott vacsora, a táncokhoz kibérelt ruha, a fotók, a tánctanár díja. Aztán időközben elkészültek a tablóképek is, melyek költsége szintén ötezer forint körül mozgott. Emellett az osztályok állják a tabló költségét, ami meghaladhatja az ötvenezer forintot is. A tanároknak szánt ajándék diákonként öt-tízezer forintra rúg. Csokrokat már kétezer forinttól vásárolhatunk, ám határ itt is a csillagos ég. 

Az iskolai ünnepet a ballagási ebéd követi. A megye éttermei megtelnek ballagáskor, így nem árt már hónapokkal előbb lefoglalni az asztalt a jeles alkalomra. A családok egy része ugyanakkor nem éttermet választ az eseményre, hanem inkább az otthon elkészített ebéd mellett dönt. A hazai ízek előnye mellett így spórolhat, sőt a rokonoknak még csomagolhat is a szülő. Az éttermekben ugyanakkor - természetesen a fogyasztástól és a vendégek számától függően - egy ballagási ebéd akár ötvenezer forintba is kerülhet családonként. 

Mariann elmondta: szülei nem az étterem mellett döntöttek, hanem az otthonukba várják állófogadással a családtagokat, ám az ünnepi menü és az ital így is csaknem ötvenezer forintba kerül. Emellett további költség a végzős diáknak szánt ajándék is, amire átlagosn 20-25 ezer forintot szánnak a szülők. Az érettségi bankett pedig személyenként mintegy öt-tízezer forintba kerül, hiszen ekkor a legtöbb iskolában a tanulók látják vendégül tanáraikat is. A jeles alkalomra a kereskedők is készülnek.

Balogh Zoltán, az egyik helyi ékszerüzlet vezetője elmondta, hogy harmincszázalékos akciókkal várják a vásárlókat, ennek ellenére az idei forgalomban kisebb visszaesés tapasztalható, ami abban mutatkozik meg, hogy kisebb értékű ajándékokat választanak a vásárlók, s keresettebbek lettek az ezüst ékszerek. Emellett idén a szezon is jóval később indult. Balogh Zoltán hangsúlyozta: a ballagás tradicionális, kedvelt ajándéka még mindig az ékszer. 

Fiúknak leginkább karláncokat, órákat, lányoknak nyakláncokat vásárolnak a hozzátartozók. Tízezer forint körüli értékektől egészen százezer forintig vásárolnak ballagásra ékszert, átlagosan egy-egy ajándékért húszezer forintot hagynak az üzletben ilyenkor a vásárlók.

Kedvelt ajándék a műszaki cikk, a készpénz, az utalvány is. A másik elmaradhatatlan kellék a virág. Horváthné Molnár Eszter, az egyik szombathelyi virágüzlet vezetője elmondta, hogy a lányoknak leginkább kerek biedermeier csokrokat választanak hozzátartozóik, a fiúknak inkább egyszálas, extrán díszített variációt vásárolnak. Kiemelte: a válság a virágkereskedőknél is érezteti hatását: az emberek jobban meggondolják, mekkora összeget hagyjanak az üzletben.

Kattintson ide képgalériánkért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!