Hírek

2013.05.07. 16:42

Közös cél a helyreállítás

Idén újra megnyitották a pályázati forrásokat a kiemelt, történelmi jelentőségű közparkok felújítása előtt. A várkert jó eséllyel pályázhat a pénzre.

Kozma Gábor

A körmendi kastélypark helyreállításának folytatása volt az egyik központi téma a legutóbbi testületi ülésen. Egy uniós együttműködésnek köszönhetően már elkezdhették a rekonstrukciót, ám a II. ütemre már nem kapott pályázati forrást az önkormányzat. Idén januárban viszont ismét kinyitották a kapukat, 5 milliárd 652 millió forintos keretösszeggel. A kastélyparkot a 18. században hatalmas barokk parkká építették és még ugyanannak a századnak utolsó éveiben, egy újabb átépítéssel, angolkertté alakították - mondta Szabó Ferenc körmendi alpolgármester.

A II. világháborút követően az eredetileg 80 hektáros várkertnek több mint a felét más célokra használták. Napjainkban csak 35,5 hektárnyi a várkert.  A testületi ülésen elhangzott: a pályázati konstrukció célja a hazai gyűjteményes növénykertek és a védett történeti kertek értékeinek, speciális gyűjteményeinek megőrzése, a sérült, degradált élőhelyek rendezése, rekonstrukciója, a hozzájuk kapcsolódó természeti értékek regenerációjának elősegítése. 



Szabó Klaudia gyermekeivel a megújulás előtt lévő várkertben (Fotó:  Szendi Péter)


A gyűjteményes növénykertek és történeti kertek értékes tematikus gyűjteményeinek rekonstrukcióját és fejlesztését szolgálja az infrastruktúra korszerűsítése és költségkímélő megoldások megvalósítása. A kiírás keretében az önkormányzat az MNV Zrt. és az Őrségi Nemzeti Park hozzájárulásával pályázhat. Közös cél a kastélypark helyreállítása - fejtette ki Bebes István polgármester.  

A támogatás vissza nem térítendő, a projekt költsége maximum 250 millió forint, melyből az előkészítésre 15 millió használható fel. Az önkormányzat maximum 2 millió 250 ezer forintot ad az elszámolható projektrészre, a pályázat megírására 1,9 milliót. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!