Hírek

2015.08.10. 15:26

Krisztus fénykeresztje: Őrtoronyként őrködik majd a falu felett – Most végzik a földmunkáit

Nick - Fénykereszt avató ünnepség Vasban 2011 szeptemberében volt a Szentgotthárd közelében lévő Szakonyfaluban. Most szeptemberben Nicken lesz.

Némethy Mária

A nickiek alaposan utánajártak a fénykereszt állításának. Elmentek Szakonyfaluba, meg is nézték az ottani Vas megyei elsőt.

A fénykereszt állításának története 1996-ra nyúlik vissza. Akkor Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén Jézus a Grenoble-ban lakó Fernanda Navarronak, egy családanyának adott kinyilatkoztatása indította el világszerte több ezer kereszt felállítását. Az általa pontosan megadott méretben (magassága 7.38 méter, a vízszintes szár hossza 1.23 méter) állítják, mert Krisztus keresztje a Golgotán 738 méter magasan állt. Minden fénykeresztet úgy kell felállítani, hogy a két karja kelet-nyugat irányába mutasson.

Épül a fénykereszt Nicken. A fotón Novák Elemér, a Nicki Szent Anna Templomért Alapítvány elnöke, Csorba József polgármester és Szabó Ervin, a Nicki Szent Anna Egyházközség elnöke látható. Fotó: ifj. Csorba József

A kinyilatkoztatásban sok mindent hallott az asszony. „Szent Anyám tiszteletére kívánom, hogy a kereszt a fehér és kék színt hordja magán... Mondom nektek, hogy Szent Anyám minden ilyen kereszt alatt ott fog állni, ahogy a Golgotán megfeszített Fia keresztje alatt állt... Minden kereszt áldás a Föld számára... Mindegyik a fundamentumáig az Ég által meg lesz áldva... Egyetlen kereszt helyét sem ember kereste ki, minden Istentől származik... Minden kereszt mint egy őrtorony őrködik felettetek... Ha az imát szívvel mondjátok, akkor sok kegyelmet kaptok minden ilyen kereszt előtt..."– állt a kinyilatkoztatásban.

Az Úr Jézus kérte, hogy a Föld minden országában álljon ilyen kereszt, és néhány éve ez meg is valósult. 2005-ben több mint hétezer állt már világszerte. Kanadában nyolcszáz ilyen fénykereszt van felállítva, Irakban kilenc, Svájcban 2003-ban 55 állt már. Egy ukrajnai bíboros Kijev körül négy fénykeresztet állíttatott fel. Kolumbia minden püspöke kért egyet.

Magyarországon 2002. november 1-én állították fel az első fénykeresztet Debrecenben. 2000. novemberében II. János Pál pápa apostoli áldását adta mindazokra, akik ilyen kereszteket állítanak.

Több jelentés érkezett a fénykeresztek közelében elhárult természeti katasztrófákról (például tájfun, forgószél). 2004. december 26-i szökőár után egy indiai pap, aki a templom mellett állíttatott egy fénykeresztet, jelentette, hogy egy kb. 10 m magas árhullám közeledett a község felé, majd hirtelen megállt és visszahullott.

– Nálunk nagyon egyszerű a fénykereszt állításának története – mondta el Csorba József polgármester. – Tavaly szeptemberben egy Nickről elszármazott, ma Sopronban és Bécsben élő hölgy, Séfer Mária keresett meg azzal, hogy ő felajánlja a kereszt fa részének költségeit, ha Nick hajlandóságot mutat a méltó körülmények kialakítására. Örömmel vállaltuk.

A nicki fénykereszt földmunkáit végzik most, szeptember 13-án lesz az ünnepélyes felszentelése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!