Hírek

2016.11.28. 16:07

Las Vegas-i fények Csákánydoroszlóban – Elképesztő fotók az ország egyik legvadabb karácsonyi díszkivilágításáról

Csákánydoroszló - Advent első vasárnapján, pontban 17 óra öt perckor Gyurján János elfordította a kapcsolókat, és egy csapásra sok ezer izzó világított bele a csákánydoroszlói éjszakába. A karácsonyi dallamok kísérte fényjátékra idén több mint százan voltak kíváncsiak.

Budai Dávid

A kis falusi ház ilyenkor, karácsony közeledtével valóságos zarándokhellyé válik. De tényleg. Idén már annyian érkeztek, hogy arra még Gyurján Jánosék sem számítottak, de azt azért sejthették, hogy sokan lesznek, mivel ezúttal már polgárőrök irányították a forgalmat. Hogy honnan tudták meg az érdeklődők, hogy mikor úsztatja el fényárral a kertjét János, az rejtély, de megtudták, és ez a lényeg.

Az amerikai kertvárosokat megszégyenítő díszkivilágításról sok ezer LED-izzó gondoskodik. Talán elsőre furcsa, de bizony az áramszolgáltató aligha veszi észre, hogy lámpagyújtáskor komolyan megugrik a fogyasztás. Amikor beindul a karácsonyi ragyogás, az olyan, mintha egyszerre kapcsolnánk be két átlagos porszívót, csak ezúttal sokkal kellemesebb az élmény. Mindössze 1700 watt pörgeti óránként a villanyórát, pedig a fényár alapján többre tippeltünk volna. Tavaly több is volt: 2500 watt, pedig az idei pompa jócskán felülmúlja a 2015-öst, csakhogy nincs mese, fejlődik a technika a karácsonyi díszek terén is, és mostanra az energiafaló izzók már a padláson pihennek.

 

Megtudtuk: a házigazda a díszítésre egész évben készül, de az idei díszeket augusztusban szerezte be. Igazi szenvedéllyé nőtte ki magát a hat évvel ezelőtt indult ártatlan kedveskedés. Akkor a kedvesét szerette volna meglepni, azóta egy települést ejt ámulatba évről évre. Merthogy nemcsak azt lehet biztosra venni, hogy Jánosék kertjében adventkor kigyúlnak a fények, hanem azt is, hogy az mindig übereli az előző évet. Lehetőleg mindenben. Mennyiségben, fényerőben és színekben is. A legelső karácsonyi díszítést és a mostanit össze sem lehet hasonlítani, de a jelenlévők egyöntetű véleménye az volt, hogy a mostani messze a legszebb mind közül. Az udvart idén vitán fölül az „lámpaállatok” - szarvasok, hattyúk, jegesmedvék - uralják és az a LED-patak, amely kanyarogva hömpölyög végig a kerten, a „fénypingvinek” és persze az embergyerekek legnagyobb örömére. Vass Péter és családja minden évben többször is ellátogat a karácsonyi mesék birodalmába. Most sem hagyták volna ki a lámpagyújtást. Róza és Nóra a legnagyobb természetességgel sétálgatott az elvarázsolt kertben, hiszen amióta élnek, ez a kert minden karácsonykor várja őket. - Nem lakunk messze, így gyakran elsétálunk erre a gyerekekkel. A kert minden évben más, minden évben szebb. Az viszont biztos, hogy ennyi ember még soha nem volt kíváncsi rá - mesélte Vass Péter.

 

Hiába festik takarékosan karácsonyira a kertet a fényállatok, azért ez igen költséges hobbi, de ez persze nem akadályozza meg Jánost abban, hogy évről évre bővítse a látványosságok sorát. Így például teljesen új a műállat-simogató, a kerítés hópelyhes díszítése vagy a garázs falán lévő fényjáték. Az viszont a megszállott rajongóknak feltűnhetett, hogy az egerek a fűzfa alatt régi-új ismerősök. Három évvel ezelőtt is itt voltak, de tavaly és tavaly előtt fent pihentek a padláson.

Ha valaki élőben szeretné látni a megye legmenőbb karácsonyi díszítését, naponta 17 órától 20 óráig megteheti, egészen január elsejéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!