Hírek

2012.06.19. 14:03

Lovagok, kincsek, lakomák - Igazi vonzerő lesz a Jurisics-vár

Kőszeg - 90 százalékban kész a Jurisics-vár felújítása, műszakilag már nagy részét át is adták. Az ünnepélyes avatását augusztusban tervezik. Most kiállítást építenek, indul a közbeszerzés az eszközökre. Mi várja majd itt a látogatókat?

Némethy Mária

Hat terem június 30-áig elkészül a Jurisics-várban. A múzeum  építi azt az új állandó kiállítást, amely A kőszegi vár évszázadai címet viseli, s a Jurisics-vár történetét mutatja majd be.

Hogyan áll a felújítása?

- Április 20-án műszakilag át is adták, építészetileg kész van szinte 90 százalékban. Jelentősebb munkaként az  üveghíd  nem befejezett még, ott a katasztrófavédelmi kívánságoknak kell még megfelelni  mondta el  Kiss Péter, a városfejlesztési bizottság elnöke.

- A közbeszerzési eljárás a székekre, irodabútorokra, hang- és fénytechnikára még folyamatban van, a nyáron még biztosan nem költözünk vissza - hallom Pócza Zoltántól, a művelődési központ és  várszínház igazgatójától, akit arra kérek: részletesen mondja el, hogy az augusztusban várható avatás után mi várja majd a látogatókat a megszépült, megújult Jurisics-várban.

A hajdani JUK-ban lovagi étterem lesz melegítőkonyhával. 100 fő befogadására alkalmas, tehát lovagi vacsorák, lakodalmak, exkluzív rendezvények helyszíne lehet. Egy földesúri asztal  azt mutatja majd be, hogyan, mivel étkeztek hajdanán a várban élők, milyen kemencéjük volt, a füvesszekrényből pedig az akkoriban használt fűszereket ismerhetik meg a látogatók. Az emeletre vezetett lépcsősort lebontották, helyén nappali büfé lesz, ahol helyi termékeket is lehet majd fogyasztani.

- Azt akarjuk, hogy saját pálinkája, bora legyen a várnak, és speciális ételeket lehessen itt fogyasztani - magyarázza az igazgató, aki elmondja: hajdani irodáik helyén üzlet lesz, ahol logóval ellátott ajándéktárgyakat   lehet majd vásárolni. Olyan portékát, ami kizárólag Kőszegen, itt a várban lesz kapható.  Somogyi Győző képsorozatán a XVI. századi viseletek elevenednek meg, de az 1532-es várostrom idején használt  fegyvereket is lehet majd látni. Lesz a Szent Koronához kapcsolódó kiállítás is, hiszen 1945-ös száműzetése előtt Kőszegen volt utoljára magyar földön. Egy másik kiállítás a vár kultúrtörténetét mutatja be, a 100 éve folyó ásatásokat, a vár makettjét is. Az Aranyszoba a legértékesebb tárgyak helye lesz. A Szőlő Jövésnek Könyvét állítják itt majd ki, amelyet  képernyőn lapozhat is a látogató. A torony időszaki kiállítóhely lesz, a lovagterem is kiállítási terület, ahol Kőszeggel kapcsolatos filmeket lehet megtekinteni. Lesznek a várnál lovagi tornák is.

 

Építészetileg is ritkaságnak számít a kőszegi vár. Az egykori földesúri vár a városfallal és várárokkal körülvett belváros északnyugati sarkában helyezkedik el. A város többi részétől még külön vizesárok választotta el. A vár bejárata előtt elhelyezkedő elővárat is vizesárok vette körül. Az ilyen jellegű kettős várak Magyarországon ritkábban fordulnak elő, inkább külföldi példáikat ismerjük. Felújítása már nagyon időszerű volt. 1963 óta, azaz majdnem 50 éve nem volt felújítva a kőszegi  vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!