Hírek

2011.05.27. 13:16

Mai fazekasság: Körmenden tovább viszik az ősi mesterségeket

Másodjára fogadhatta a sorrendben 18. Országos Fazekas Pályázat és Kiállítás résztvevőit és anyagát Körmend. Amely elhivatott a hagyományőrzés területén.

Kozma Gábor

Ez utóbbit Bebes István polgármester emelte ki, köszöntve az országos rendezvény vendégeit a Batthyány kastély Sala Terrena Galériáján.

- Körmend mindig is figyelmet fordított a hagyományok ápolására, a fazekasság pedig amúgy is közel áll hozzánk. Hiszen a közeli Őrség éke ez a népi mesterség, gyümölcsöző kultúra - mondta a városvezető. Aki szólt a formálható anyag sokszínűségéről, az emberi munka és jellem összefüggéseiről, majd így zárta: - Hagyomány és modernség, művészet és megélhetés; e fogalmakat  sűríti az a kollekció, amelyet végül is kiállíthattak Körmenden.

H. Vörös Márta, a kulturális központ vezetője  köszönte meg a szervezők munkáját, majd a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes fiataljai adtak fergeteges műsort. Ezt követően Szurmainé Silkó Mária minisztériumi osztályvezető kapott szót.   

Hajdu megyei vagyok, mifelénk is sok fazekas ténykedik. Az ősi szakma összeköt: ez a kultúra teremtette meg azt a több ezres tábort, amely egy időben évente 30-40 millió fazekas terméket, edényt állított elő. Vagyis a népi kultúra megélhetést nyújtott, a cserekereskedelem  fontos elemévé vált. Időközben kitermelte a korántsem öncélú művészetet. Mára mind a használt anyag, mind az alkalmazott  technika változott, de a lényeg maradt: a fazekasság  értékes közösségi megnyilvánulás.

Csupor István etnográfus a pályázatokat értékelte. Elmondta: ma olyan szituációt él a fazekasság, mint a társadalom 1989-óta, mert megszűnt a védettség. A rendezvényen számos díjat adtak át, a többi között Sibinger Miklós körmendi alkotónak és ifj. Albert Attila magyarszombatfai fazekasnak.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!