Hírek

2009.04.09. 06:27

Mederben nőtt, idős fákat termelnek ki

Szombathely - Jövő héten a Gáyer parkban, a Gyöngyös-patak partjáról balesetveszélyes fákat vágat ki a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Az engedélyek megvannak.

Varga Nóra

Öreg és korhadt fák számtalanszor okoznak balesetet, legutóbb Körmenden dőlt fa egy autóra. A benne utazók súlyosan megsérültek, évekkel ezelőtt Szombathelyen halálos baleset is történt. Tavaly a Gyöngyös utcában egy házra dőlt rá egy vaskos fa. Már egy ideje tervezi a szombathelyi szakaszmérnökség vezetője, Pék Tibor, hogy kivágatja a balesetveszélyes éger- és fűzfákat a Gáyer parkban a Gyöngyös-patak partjáról. Minden évben elkészítik a fenntartási és a karbantartási tervüket, azonban a szűkülő források miatt, egyes szakaszokon elhanyagoltnak tűnhet a patakmeder.

Pék Tibor hangsúlyozta, hogy a piactól a volt kaszinó épületéig nyolc-tíz balesetveszélyes, beteg, korhadt fát vágatnak ki a jövő héten. Az egészséges növényekhez nem nyúlnak hozzá. A belváros egyik forgalmas pontja ez a szakasz, sokan járnak sportolni, kikapcsolódni a parkba. Az igazgatóság nem várhatja meg, hogy sorra dőljenek ki a fák, s valaki megsérüljön.

A szombathelyi önkormányzat illetékeseivel helyszíni bejárást tartottak, s a vízügyi igazgatóság megkapta tőlük a hozzájáruló nyilatkozatot. A kivágott fákat nem fogják pótolni, mivel ezek a növények akadályozzák a víz szabad lefolyását. A kidőlt fa, a letört ágak pedig összeszedik az uszadékot, ez adott esetben kiöntésveszélyt is okozhat. A szakember hozzátette, hogy a patak Szombathely alatti szakaszán: Tanakajdnál és Vasszécsenynél rendszeresen nagy torlaszok alakulnak ki a mederbe dőlt fák miatt. Pék Tibor kiemelte, idén Szombathely belterületén nem terveznek több fakivágást. A napokban Kőszegen a Gyöngyös medréből a bokrokat távolítják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!