Hírek

2012.09.04. 05:35

Megmentenék: A Radó-ház Répcelak egyetlen műemléke

Répcelak - Értékbecslést készíttet az önkormányzat az úgynevezett Radó-ház ingatlanára vonatkozóan. A város egyetlen műemlék épületét szeretnék megmenteni.

Simon Erzsébet

A kisváros önkormányzata különös gondot fordít a településkép kialakítására, illetve az épített környezet értékeinek megóvására. Ám sajnálattal tapasztalják, hogy a város egyetlen műemlék épülete a szemük előtt hanyatlik. A Répcelak, Bartók Béla u. 51. szám alatt álló műemlék épületet a tulajdonosok elhanyagolják hangzott el a képviselő-testület legutóbbi ülésén.

410 millió forintos pályázati támogatás révén teljes egészében megújult a főtér. Két esztendeje fejeződött be a főtéren álló Művelődési Otthon és Könyvtár, illetve a rendőrőrs épületének rekonstrukciója. Az elmúlt években több, a főtérrel szomszédos lakóépület homlokzatát részben vagy teljes egészében felújították a lakók. 2005-ben megszépült a főtéren álló evangélikus templom homlokzata is. Az épületeken kívül az úthálózat és a járdák is megújultak, új díszburkolatot kaptak. A légvezetékek a földfelszín alá kerültek, a meglévő régi közvilágítási kandelábereket kicserélték, valamint több helyen díszkivilágítás létesült. A főtér és a környezete mint a város legkiemeltebb része tehát teljesen megújult. Ennek a megújulásnak azonban sajnos nem volt része a tér egy frekventált pontján elhelyezkedő épület a Radó-ház , illetve annak közvetlen környezete. Tavaly az önkormányzat bejelentést tett a Vas Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodájánál a Radó-ház településképet rontó állapota miatt. Ám mivel az épület még nem dől össze, azaz nincs olyan állapotban, hogy kötelezni lehetne a tulajdonosokat a felújítására, a környezete rendbetételére, így nem született intézkedés.

A város megszerezné a magántulajdont, ám ezt megelőzően forgalmi értékbecslést kell készíttetnie.


Ismét napirenden a Radó-kastély maradékának ügye

Évekkel ezelőtt próbákozott már az önkormányzat a település centrumában álló egykori Radó-kastély maradványának megvásárlásával. Azt tervezték, hogy ott lesz a helytörténeti múzeum. A házat megvenni nem tudták, a múzeumot máshol létrehozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!