Hírek

2016.09.05. 19:05

Megszegték az új kenyeret - " csak a kitartó építőmunka sikeres"

Körmend - Az új kenyér tisztelete, szentmisés megáldása hagyomány. Idén az új kenyeret elsőként Bebes István polgármester szegte meg.

Kozma Gábor

A város egyik nagyszabású kulturális attrakciója, a Körmendi napok több helyszínen zajlott, hat napon keresztül. Volt minden: hagyományőrző bemutatók, főzőverseny, kirakodóvásár, borutca, kiállítások, nemzetközi néptáncgála, tűzijáték, csónakfelvonulás, színházi előadás, sztárvendégek. A 10 ezernél is több embert megmozgató rendezvények fő helyszínei a Rába-part, a Batthyány-kastély épületei és annak környéke, valamint a Szabadság tér volt. Nemcsak a tűzijáték hagyomány Körmenden, hanem az új kenyér köszöntése, megáldása és a testvérvárosi delegációk fogadása is. Még egy körmendi kuriózum a nemzetközi néptáncgála, amelyre Európa különböző országaiból érkeznek a fürge lábú fiatalok. Idén csehek és spanyolok is táncoltak a kastélyban.

A sokak által várt esemény azonban az új kenyér köszöntése, történelmi magyarságtudatunk megerősítése volt. Az idei ünnepen Bebes István polgármester mondott beszédet. Hangsúlyozta, hogy augusztus huszadika talán az egyetlen olyan nagy ünnepünk, amely arról szól, hogy valami sikerült. - Március 15. és október 23-a nagyszerű, látványos, erőn felüli próbálkozások emléknapjai, amelyek azonban - legalábbis a közvetlen céljukat tekintve - tragikus, de ugyannakor hősies bukással végződtek. Augusztus huszadika viszont évtizedekig tartó, kitartó építőmunka sikerét idézi meg.

Bebes István polgármester szegte meg elsőként az új kenyeret  Fotó: Jámbori Tamás

Azét a munkáét, amelynek következtében létrejött és megerősödött Magyarország - húzta alá a polgármester. Aki azt sem felejtette el megemlíteni, hogy az új kenyér a magyar élet, sors és jövő szimbóluma. Mintegy ebben testesül meg hazánk történelme. Ezt követően a fiatalok gyűrűjében Bebes István átvette és megszegte a nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyeret. A közönség tapssal fogadta a gesztust. Az ünneplők sorában ott láttuk Körmend testvérvárosainak vezetőit, így Günter Steins urat, Kranenburg polgármesterét, Paul Wilbers urat, Ubbergen polgármesterét és Erwin Schmitz urat, Körmend díszpolgárát.

És ezzel még nem volt vége az új kenyér köszöntésének. Hiszen a Szent István-nap a városban a szintén hagyományos ünnepi szentmiséről és kenyéráldásról is szól. Ezúttal az idén pappá szentelt Takács András celebrált, közreműködött a népszerű Városi Vegyeskar. Az újmisés pap nem mindennapi élettörténetét is megismerhették a hívek. Takács András gyermekként Németh Zoltán plébánosnál ministrált Szentgotthárdon, később a Kertészeti Egyetemen végzett, majd Ausztriában is dolgozott. Egyszer majdnem komoly balesetet szenvedett, de megúszta. Elmondása szerint ez volt az egyik jel. Újmiséje - amelynek végén megáldották az új kenyeret - láthatóan őszinte örömet váltott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!