Hírek

2009.08.18. 16:22

Megszüntették az eljárást a Magyarországon gázoló osztrák rendőr ellen

Bécs - Megszüntették Ausztriában a Magyarországon gázoló osztrák rendőr elleni eljárást, egy magyar bíróság ugyanis már ítéletet hozott az ügyében - adta hírül kedden az osztrák közszolgálati televízió honlapja.

MTI

Az akkor az osztrák rendőrség állományába tartozó férfi tavaly nyáron, a Győr-Moson-Sopron megyei Pereszteg és Fertőszentmiklós között halálra gázolt egy 19 éves magyar férfit. A gázolót később Magyarországon elmarasztalták segítségnyújtás elmulasztása miatt és 520 eurónyi pénzbüntetésre, valamint az eljárási költségek megtérítésére kötelezték.
    
Ausztriában a magyarországival párhuzamosan, gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indult eljárás ellene. Mivel a nemzetközi jog szerint senki sem ítélhető el kétszer ugyanazért, a magyar ítélet után Ausztriában lezárták az ügyet.
    
A magyar rendőrségi szakvélemény szerint az elhunyt nagycenki fiatalember volt a felelős a balesetért. Kocsis Tünde, a megyei rendőrség szóvivője a balesetet felidézve korábban az MTI-nek elmondta, hogy a 19 éves fiatal ittasan, az úttest közepén gyalogolt a 85-ös úton, fényvisszaverő mellényt nem viselt. Az akkor még az osztrák rendőrség állományába tartozó 34 éves tiszthelyettes Ausztria felől tartott Győr irányába, s állítása szerint amikor észlelte az úttesten sötét ruhában haladó fiatalembert, már nem tudta elkerülni a balesetet. 
    
A halálos gázolást követően a gépkocsi vezetője nem állt meg, de röviddel később visszament a baleset helyszínére, majd látva a halott férfit, továbbhajtott Győr felé. Később visszafordult és ismét megállt a helyszínen, aztán visszaautózott Ausztriába. A nyomozás során az osztrák ex-rendőr együttműködött a hatósággal. Elismerte felelősségét, hogy ugyan kétszer is megállt a helyszínen, de egyszer sem nyújtott segítséget. Kihallgatása során arra hivatkozott, hogy sokkos állapotba került, ezért hajtott el.
    
Felmerült az is, hogy a gázoló esetleg ittasan vezetett, de mivel a helyszínen nem lehetett megszondáztatni, később - Ausztriában - már azt mondta, hogy csak a baleset után fogyasztott alkoholt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!