Hírek

2016.09.14. 18:24

Megtaláltuk az egyik legboldogabb asszonyt Vas megyében!

Elkészült az ország boldogságtérképe. Kiderült: a nyugaton élő nagycsaládos nők a legboldogabbak. Mi találtunk is egyet közülük.

Budai Dávid

Elkészült Magyarország boldogságtérképe. Kiderült, hogy leginkább a nők, a kistelepüléseken élők, a 30-50 év közöttiek, a családosok és a diplomás nyugat-magyarországiak a legboldogabbak. A felmérést a Jobb Veled a Világ Alapítvány felkérésére az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratóriumának munkatársai készítették. Mint írják, Magyarországon először készült olyan kutatás, amely megmutatja, hogy a különböző régiókban és városokban mennyire érzik magukat boldognak az emberek, és ez milyen összefüggésben van az életkorral, a családi állapottal vagy éppen az iskolázottsággal.

A kutatásban részt vevő nők mindenhol boldogabbnak vallották magukat, de az is látszik, hogy minél kisebb egy település, annál derűsebben látják a világot a lakói, illetve, hogy a magyarok 12,3 százaléka sorolható azok közé, akik a mentális egészség csúcsán vannak. Boldogabbak a diplomások, a nyugat-magyarországiak, illetve azok, akik hatékonyan kezelik a stresszhelyzeteket, és az átlagosnál jobb képességekkel rendelkeznek a boldogságteremtéshez és annak fenntartásához.

A párkapcsolatban élőknek is több öröm jut az életben, a legboldogabbak pedig egyértelműen a nagycsaládosok: minél több gyerek van egy családban, annál elégedettebbek az életükkel. Ezek szerint tehát egy Vas megyei kistelepülésen élő, középkorú, nagycsaládos, diplomás nőnél nincs boldogabb az országban.

A kutatás szerint a legboldogtalanabbak a Nógrád, Heves, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők. A nemzetközi kutatási eredményekhez viszonyítva a vizsgált magyar populáció 12,3 százaléka éri el a mentális egészség csúcs-állapotát, ezzel az értékkel Magyarország európai viszonylatban hátulról a hatodik helyen áll, Bulgáriát, Szlovákiát, Oroszországot, Portugáliát és Ukrajnát megelőzve.

Fotó: Unger Tamás

A büki evangélikus lelkésznő, Simon Réka a kutatásban felsorolt összes kritériumnak megfelel: nagycsaládos, diplomás, nyugat-magyarországi, középkorú nő, és élt már kistelepülésen is. (Lehet, hogy megtaláltuk az ország legboldogabb asszonyát?!) Felkerestük, hogy mesélje el, szerinte mi lehet a boldogság valódi kulcsa. - Miután megkértek, hogy beszéljek erről, egész délelőtt ezen gondolkodtam befőzés közben - kezdte mosolyogva Réka. - Érdekes, hogy ha a saját boldogságomra gondoltam, akkor a családom és a munkám jutott eszembe. Nem tudom, hogy a boldogságunkat lehet-e egyáltalán önmagában vizsgálni, vagy tényleg csak a közösségben, a tevékenységeinkben. A családdal kapcsolatban arra gondoltam, hogy a boldogságunk titka talán az, hogy megpróbálunk jelen lenni egymás életében, figyelünk a másikra. Nemcsak egymás mellett létezünk, hanem részt veszünk a másik életében. Talán ez lehet a családi boldogság kulcsa - fejtette ki a családanya.

- Illetve van egy érdekes dolog, amit a mostohaanyukámtól tanultam. Ő azt szokta mondani, hogy amilyen az asszony, olyan a család. és ebben van igazság. A gyerekek és a férjem is pillanatok alatt ráhangolódnak az én hangulatomra. De fontos az is, hogy tudjunk beszélni az érzelmeinkről. A nagyfiamat is arra tanítom, hogy meg tudja határozni a saját érzéseit és gondolatait, tudja kimondani, mi a jó és mi a rossz. Ez biztosan hozzájárul a boldogsághoz - elmélkedett. - A személyes boldogságomhoz pedig hozzátartozik az is, hogy megtalálom az örömöt a munkámban, tudom, hogy mi okoz örömöt nekem - így beszélt a boldogságról Réka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!