Hírek

2009.09.04. 12:35

Mit igyunk? - Ásványvíz vagy csapvíz?

Szombathely - Az idei szokatlanul forró nyárban nem volt nap, hogy ne figyelmeztetett volna a médián keresztül valamelyik háziorvos a fokozott folyadékfogyasztás fontosságára. De mit igyunk: csapvizet vagy ásványvizet? Mindkét ital mellett vannak bőven érvek és ellenérvek egyaránt.

Peltzer Géza

Divatos lett mára az ásványvíz: míg néhány éve a pincér megsértődött, ha valaki ásványvizet kért, mára minden vendéglátóhelyen legalább kétféle ásványvíz van: buborékos és csendes, az üzletekben pedig rendkvül gazdag a választék. Az első vasi ásványvízüzem, a vasszilvágyi UniQuelle Kft. ügyvezetője, Varga Péter: 
 
- Kétségtelen, a csapvíz is megfelelő szomjoltásra, de aki állandó, kiszámítható minőséget szeretne, az ásványvizet iszik. A vasszilvágyi víz korlátlanul fogyasztható, alacsony nátriumtartalmú, ezért magas vérnyomásban szenvedők is ihatják. Kalcium, magnézium és káliumtartalma optimális - magyarázza. 



A vasszilvágyi víz korlátlanul fogyasztható, alacsony nátriumtartalmú, ezért magas vérnyomásban szenvedők is ihatják

Fotó: Kiss Teodóra

Egy liter ásványvíz körülbelül százszor annyiba kerül, mint egy liter ásványvíz. 

- Az ásványvíz kitermelésének, palackozásának, szállításának, raktározásásnak és egyáltalán egy üzem létesítésének komoly költségei vannak, ezek nyilván benne vannak az árban, de nem oyan mértékben, mint más termékek esetében - folytatja az ügyvezető. Az ásványvíz és a csapi víz szabványai rendkívüli mértékben eltérnek egymástól. Ásványvíz esetében a bakterológiai tisztasági előírások jóval szogorúbbak, mint a vezetés víz esetében. Az ásványvíz kavicságyon keresztül szűrt, és tisztán tartott víz, amit csírátlanított levegővel kifújt palackba töltenek  míg a csapvíz hosszú folyik át, míg eljut a fogyasztóhoz. Az ügyvezető úgy véli, a szigorú előírások miatt lehetlen, hogy a palack lágyításához használt kémiai  anyag bekerülhet az ásványvízbe. 

Ettől az évtől Horvátzsidányban is palackoznak ásványvizet, pontosabban forrásvizet. Az Alpok Aqa Kft. termelési igazgatója, Antal Tibor elmondta, vizük lúgos, ezért jó tisztító hatású. Olyan tiszta, és selymes, hogy csecsemővíznek is megfelel, a minősítés folyamatban van. Büszkén meséli, hogy termékük a jövő évi magyarországi úszó Eb hivatalos ásványvize lesz. 

- Az ivóvíz a legelenőrzöttebb élelmiszer, mindenkinek helybe szállítjuk, az sem mellékes, hogy környezetkímélő, hiszen nincs műanyagpalack és az ásványvízhez képest rendkívül olcsó is - mondja Wagner József, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója. 

- Minden hónapban sor kerül vízminőségi, kémiai, bakteriológiai és mikrobiológiai vizsgálatra, ami éves szinten a területünkön 5-6000 kontrollt jelent. A vasi ivóvíz köztudottan jó minőségű, jó ízű. Rétegvízből származik, 50 és 350 méter közötti mélységből kerül a felszínre, ezért védett a külső szennyeződések ellen. Nagy mennyiségben tartalmaz értékes ásványi anyagokat, korlátlanul fogyasztható - húzza alá a szakember. - Amikor az ÁNTSZ elődje, a Köjál rangsorolta  a csapvizeket, a vasi víz mindig az első három között volt - emlékszik vissza a vezérigazgató. 

- A kitermelt vízmennyiség felét kezelnünk kell a magas vas- és mangántartalom miatt - ismerte el. Majd hozzátette: 
 
- Nekünk nem jelentenek a szó szoros értelmében véve konkurenciát az ásványvizet forgalmazó cégek, hiszen a vezetékes víz legfeljebb egy százalékát isszák meg az emberek. Így akkor sem rendülnénk meg, ha mindenki ásványvizet inna. Arra is gondoltunk már, hogy palackozzuk vizünket, de ha ebbe belevágnánk, kizárólag üvegpalackokat használnánk - teszi hozzá a vezérigazgató. 

A megyében 1898 óta van vezetékes vízellátás. 1908-ban volt egy tífuszjárvány Szombathelyen, ami az első  feltételezések szerint az fertőzött ivóvíz miatt következett be, de ez végül nem igzolódott be. Azóta sem fordult elő járvány, fertőzés, amit  az ivóvíz számlájára lehetett volna írni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!