Hírek

2013.03.25. 18:19

Mozgás, minden nap

Vas megye - A mindennapos testnevelést szeptembertől az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon vezették be. Az államtitkárság féléves összegzése szerint egyes falvakban gondot jelent a tornaterem hiánya. A jövőben több sportszerre és tanárra lesz szükség.

Kovács Eszter

Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár múlt heti sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: az ismert hiányosságok ellenére is vállalni kell a mindennapos testnevelést. Kijelentette: sportolni nemcsak tornateremben lehet. Mint mondta: több mint hétezer pedagógus továbbképzését tervezik és számos olyan programot is szeretnének elindítani, ami tornatermek építését, bővítését célozza meg.

A csákánydoroszlói Csaba József ÁMK Általános Iskola igazgatója, Kozó József érdeklődésünkre elmondta, hogy az önkormányzat a múltban hiába pályázott több alkalommal is tornaterem építésére. Mint mondta, intézményükbe 222 diák jár, többségében nyolc, de összesen tíz faluból. Így a mindennapos testnevelés órákat tornaterem hiányában, a folyosón kénytelenek megtartani. Mint mondta, problémát jelenleg még nem okozott az új rendszer. A későbbiekben, amikor az összes évfolyamnak mindennap lesz testnevelés órája, többször foglalják majd le a folyosójukat. Sportszereket azonban biztosan be kell majd szerezniük, immár kicsit körülményesebben, mivel januártól ez is a tankerületen keresztül történik.

Elöl Ládi Levente és Ruisz Lilla, a répcelaki Móra Ferenc iskola és művészetoktatási intézmény diákjai. Fotó: Kiss Teodóra

Kőváriné Fekete Marietta, a szombathelyi, nagy létszámú Paragvári Utcai Általános Iskola igazgatója elmondta, három tornatermük és tánctermük is van, így jelenleg nincs gond a testnevelés órák megtartásával. Bízik abban, hogy a későbbiekben, amikor már mind a nyolc évfolyamon kell naponta testnevelés órát tartani, kapnak országos és helyi szinten is segítséget. Úgy gondolja, a mozgásos órák ekkor már főként a délutáni elfoglaltságok közé tartoznak majd. Megjegyezte: a jövőben testnevelő tanárra és több sportszerre biztosan szükségük lesz.

Biczó József, a répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény testnevelő tanára arról tájékoztatott, hogy ők már az új pedagógiai programjukban korábban bevezették a mindennapos mozgást, mint azt a törvény elvárta volna. A délutáni játékos órák nagyon népszerűek az alsósok körében, de ötödik osztályban is van naponta testnevelés óra, amelyet jövőre már a 6. osztályban is bevezetnek. Mindehhez persze van tornatermük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!