Hírek

2012.06.07. 15:09

Műemlék-gondok Kőszegen - Kényszerhelyreállítás is bekövezhet

Kőszeg - A város építészeti arculatát alapvetően meghatározzák a műemlékek, ezért a műemlékvédelem helyzete rendkívül fontos. Erről is tárgyaltak legutóbbi ülésükön a város képviselői.

Némethy Mária

– Úgy is mondhatnánk, hogy az egész város műemlék – jelentette ki dr. Zágorhidi Czigány Balázs, a Vas Megyei Kormányhivatal Örökségvédelmi Irodájának vezetője, aki nemcsak a műemlékvédelemről, hanem Kőszeg lehetőségeirôl is beszélt.

A nyilvántartásaikban szereplő adatok szerint a város területén 206 egyedileg védett épület és 50 régészeti terület található. Nem véletlen tehát, hogy a teljes belváros az egyedi védettségeken túl műemléki jelentőségű terület is. Az országosan védett épületek mellett a város épített örökségéhez tartoznak a helyileg védett épületek. A védett épületek egyházi, közösségi (állami) és magántulajdonban vannak.

Az irodavezető példamutatónak ítélte meg a kőszegi műemlékvédelem gyakorlatát. A tervszerű műemléki helyreállítások a városban az 1960- as évek óta folyamatosak. A helyreállítási tevékenység komplex volt, az építési munkákat megelőző régészeti és művészettörténeti kutatásokat, és a helyreállításokkal párhuzamos restaurálási szakmunkákat is magában foglalta.

Az elmúlt években jelentős műemlékvédelmi eredmények születtek a város területén. Elkészült a Jurisics tér rendezése, befejezés előtt áll a vár rekonstrukciójának első üteme, templomok, egyházi épületek, középületek és magántulajdonú épületek újultak meg.

Ugyanakkor van néhány huzamosabb ideje létező akut probléma, amit nem sikerült megoldani. Zágorhidi Czigány Balázs elsősorban a zsinagóga helyzetét említette. Ennél a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt sajnos továbbra sem látszik a végleges megoldás lehetősége.

A tulajdonosoknak tájékoztatási rendszer kellene

Az irodavezető javaslatként elmondta: fel kell készülni olyan megoldásokra is, mint a kisajátítás vagy a kényszerhelyreállítás. Fontos lenne legalább az önkormányzati tulajdonú épületek esetében egy folyamatos műemlékfigyelést és -karbantartást bevezetni, ezzel példát mutatva a magántulajdonosok számára. Szerinte megoldást kellene keresni arra, hogy az eddigi felújításokból kimaradt műemlékeket például a Jurisics téren is helyreállítsák, javítva ezzel az összképet. Fontos lenne egy, minden műemlék tulajdonos számára elérhető tájékoztatási rendszer megvalósítása a folyamatosan megújuló örökségvédelmi, kulturális turisztikai pályázati lehetőségek kihasználása érdekében.


Megoldatlan a Rajnis utcában a volt bencés rendház, a Bem utcai foghíj, a Kelcz-Várkör saroképület (Hóhértorony környezete) hasznosítása. Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a Dózsa utca 1. és a Gyöngyös utca 12. alatti magántulajdonú épületek. Bizonytalan számos helyi védett épület sorsa, mert ezek is általában magánkézben vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!