Hírek

2017.05.23. 17:55

Mit szeretnének a szombathelyi fiatalok? - Négyezren mondtak véleményt

SZOMBATHELY - Kétéves folyamat után mérföldkőhöz érkezett a város ifjúsági koncepciójának ügye: a kutatástól a fókuszcsoportos interjúkon át egy tanulmányig - első olvasatban bizottság elé kerül a téma. Ősszel kész koncepció lehet belőle.

Tóth Kata

A szombathelyi közgyűlés 2015-ben fogadta el a Szent Márton Köpenye Szociális Programot, annak egyik eleme volt a komplex ifjúsági koncepció kidolgozása. Kutatással akarták megismerni az ifjúság véleményét: a Szombathelyen élő, tanuló, dolgozó vagy a munkaerőpiactól még távol levő, 13 és 30 év közötti korosztály demográfiai jellemzőit, szükségleteit mérték fel kérdőíves módszerrel, anonim módon.

Széles kört érintő felmérés

A szociológiai felméréssel szakembereket bízott meg a város (a Millenium Intézet Alapítvány készítette a kutatási összefoglalót), széles kört érintő felmérés kezdődött. Négy alcsoportra bontották a 13-30 éves korosztályt: az elsőbe az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói, a másodikba a középiskolások, a harmadikba a nappali tagozaton felsőoktatási intézménybe járók, a negyedikbe pedig a szombathelyi foglalkoztatóknál dolgozó 30 évesek és fiatalabbak, valamint a 30 évesnél fiatalabb munkanélküliek, gyermekgondozási ellátásban részesülők, közmunkások, a munkaerőpiacra még be nem lépett fiatalok kerültek. Vizsgálták egyebek mellett a szolgáltatásokkal kapcsolatos elégedettségüket (iskolák, ingyenes nagyrendezvények, wifi, egészségügyi ellátás stb.), a szabadidővel, a kultúrával, sporttal való viszonyukat, az intézmények, vendéglátóhelyek látogatásának gyakoriságát, a médiahasználatot, azt, hogy mennyire szeretnek Szombathelyen élni.

Tanulmány a mostani helyzetről

A városházán tartott múlt heti sajtótájékoztatón kiderült: a városban élő 14 ezer fiatalból 4 ezren töltötték ki a kérdőívet. A beérkezett információkat értékelték: 140 oldalas tanulmány készült a jelenlegi helyzetről. - A majdnem kétéves előkészítő munka után a célegyenesben vagyunk, a szakmai anyagot értékelni kell, társadalmi viták következnek, majd egyértelmű megállapításokat kell hozni - jelentette ki dr. Puskás Tivadar polgármester a sajtótájékoztatón. Az oktatási és szociális bizottság tárgyalja majd, és ősszel fogadhatná el a közgyűlés az ifjúsági koncepciót.

Kérdések és fókuszcsoportos interjúk

Hogy mire lehet következtetni a rendelkezésre álló adatokból, arról Koczka Tibor alpolgármester szólt. Szerinte az első célt elérték: megszólították az ifjúságot. Hogy még inkább "provokálják" és ösztönözzék őket a kérdőívek kitöltésére, a Törd meg a csendet! címet adták a programnak. Eldöntendő, zárt kérdéseket tettek fel először - hogy kerüljék az ellentmondásokat, ellenőrző kérdésekkel kontrollálták a korábban adott válaszokat. A fiatalok 37 százaléka igent ikszelt arra, hogy szeretne-e külföldön élni, de amikor arról faggatták őket, milyen Szombathelyen élni, 90 százalékuk azt vallotta, hogy nagyon jó. Sport, szabadidős kérdésekben jó minősítést kaptak a szombathelyi intézmények, a legjobbat a Savaria mozi, de a többi intézmény is megfelelően szerepelt. Többet sportolnak a fiatalok, mint amennyi tévét néznek, ez derült ki. A létesítményeket és igénybevehetőségüket jónak ítélik. Ha elkészül a sportkomplexum, bővül az uszoda, fedett jégpálya épül és megújul a sportliget egy éven belül, a számok javulhatnak. A sportközösségek általában fontosak a fiataloknak - egyesülethez, szakosztályhoz, csapathoz kötődnek. Fókuszcsoportos beszélgetések következtek a kérdések után: öt csoportban ültek le a kiválasztott fiatalok, civilek, intézetigazgatók, munkaadók, hogy átbeszéljék a kérdőívet.

Konkrét javaslatok a városnak

Már látszanak az eredmények, javaslatok is megfogalmazódtak a város számára: bővíteni kellene az ösztöndíjrendszert, hiányoznak kereskedelmi szolgáltatások, amelyek Ausztriában vagy a fővárosban elérhetők. Felvetődött a diák Szent Márton-kártya igénye és felmerült a bérlakáskérdés is. Rettegi Attila, az oktatási és szociális bizottság elnöke hiánypótlónak nevezte az ifjúsági koncepciót. Az erősségek között emelte ki: jó értékelést kaptak a városi nagyrendezvények, a középiskolákkal 90 százalékos az elégedettség. Az intézményközi kommunikáción van mit javítani, hiányzik a koordináció, a megfelelő marketing, tájékoztatás. Első olvasatban bizottság elé megy, utána társadalmi vitára bocsátják az ifjúsági koncepciót - mindenkinek a véleményére kíváncsiak. Ősszel, ha a közgyűlés elfogadja, kész koncepció lehet belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!