Hírek

2009.03.04. 03:28

Nem tilthatják a leszakadást

<b>Sárvár, Szombathely </b>- Az energiatakarékosság témájában a távhőről történő teljes vagy részleges leválás kérdése is előkerül. A napokban hozott döntést az Alkotmánybíróság: megsemmisítette a miskolci önkormányzat rendeletét, ami a leválást megtiltotta. Mi a helyzet nálunk?

Merklin Tímea

A precedens értékű alkotmánybírósági döntés indokolásában a bírák rámutatnak: az önkormányzat rendelete nem lehet ellentétes magasabb szintő jogszabállyal.

Sárváron tavaly történt, hogy 249 lakás levált a távhőről, és épületenkénti, illetve lépcsőházankénti gázkazánok üzemeltetésével oldotta meg a lakások fűtését, melegvízellátását. A Nádasdy Lakásszövetkezet beszámolója szerint a váltás elérte energiatakarékossági célját: a lakásonként előre megállapított átlag díjakon egy éven át nem kellett változtatni, miközben négyszer volt gázáremelés. A házak, illetve a laká-sok különböző energiafogyasztása alapján a lakástulajdonosok 85 százalékának még jóvá is írtak összegeket, és csak 15 százalékuknak kell utólag befizetni. Ennél is beszédesebb, hogy ezek egyenlegeként 4 millió 100 ezer forint pozitívummal zárt a 249 lakás. A Nádasdy Lakásszövetkezet igazgatósága készített egy összevetést két teljesen azonos műszaki paraméterű lépcsőház fűtési és melegvízellátási költségeiből a 2007. 09. 01.-2008. 09. 01. közötti időszakban. Így az összes üzemeltetési költség egy lakásra a Petőfi u. 31. számú házban (levált a távhőről): 143 ezer forint, a Petőfi u. 33. számú házban (nem vált le a távhőről): 223 ezer forint. A különbség 80 ezer forint, amiből kifizették a Petőfi u. 31. beruházásának egy lakásra jutó éves részét, 53 ezer forintot (amely összeget még hét évig kell fizetni). Még ez-után is a lakástulajdonosok zsebében maradt 27 ezer forint.

2009-ben újabb három sárvári lakóépület és négy lépcsőház tagjainak több mint 80 százaléka döntött a leválás mellett. Ez összesen 179 lakást jelent, amelyből 154 még 2009 tavaszán le fog válni.

- Szombathelyen nincs ilyen mozgás - tudtuk meg Kocsis Tóth Ildikótól, a szombathelyi távhő ügyfélszolgálatának vezetőjétől. - Tavaly egyetlen társasházban lakó ember vált le, mert más fűtési rendszert alakított ki.

A távhőszolgáltatásról történő végleges leválást közüzemi szerződés esetén a szombathelyi önkormányzat 26/2008. (XII. 4.) rendelete szabályozza - elérhető a jogalkotas. hu-ról. A távhővel való szerződést fel lehet mondani, de együttesen több feltételnek is teljesülnie kell. Épület esetén a tulajdonosi közösség 4/5-ös szavazattöbbségű határozata szükséges, viselni kell a műszaki átalakítással kapcsolatos költségeket. Épületrész (akár csak egy lakás) esetén meg kell szerezni a tulajdonosi közösség valamennyi tagjának beleegyezését. A további részleteket a rendelet 24. paragrafusa tartalmazza. Kocsis Tóth Ildikó elmondta, Szombathelyen inkább az ideiglenes szüneteltetést kérik. 2008-ban 44 felhasználó kérte az átmeneti kikapcsolást. Közülük kilenc lakásban teljesen leszereltették a radiátorokat, 35 lakásban csak egyes helyiségekben. A kérést indokolni nem kell. Az ideiglenes kikapcsolásnak is vannak költségei: 4-5 radiátor leszerelése körülbelül tízezer forintba kerül. Fűtési szezonon kívül kell elvégeztetni az ideiglenes ki- kapcsolást. A költségek miatt csak akkor érdemes kérni, ha több hónapról, esetleg évről van szó. A hődíjat így nem kell fizetni, de az alapdíjat igen. Azokban az ingatlanokban, ahol van költségosztó (hőmennyiségmérő), az önkormányzati rendelet szerint nem lehet ideiglenes kikapcsolást kérni, illetve praktikus okból nincs is értelme, hiszen a fogyasztó maga is le tudja kapcsolni a radiátort.

- Az emberek elkezdtek gondolkodni energiatakarékossági módokon, de nálunk inkább a Szombathelyi Ökoprogram keretén belül a radiátor-korszerűsítésben keresnek segítséget - mondta Kocsis Tóth Ildikó. - A házak műszaki rendszereit átalakítjuk, költségosztókat helyezünk el. Így a fűtési költség 20-25 százalékkal csökkenthető. 2008-ban 203 lakásban végeztünk átalakítást, nyárra is számos megrendelésünk van, 250 lakás átalakítását tervezzük. Nagyjából ugyanennyi lakást korszerűsítettünk és fogunk korszerűsíteni idén a Panelprogramon belül. Nagy az érdeklődés, 40 lakógyűlésen voltunk tájékoztatót tartani. A társasházi törvény szabályozza, hogy a lakóközösség milyen arányú többsége szükséges a műszaki átalakításhoz. Ha hitelből történik, azt a lakók a közös költségen keresztül fizetik, csak havi 1-2 ezer forintos pluszkiadást jelent, viszont jóval többet tudnak így takarékoskodni. Spórolás: néhány radiátort leszereltet, egy-kettővel fűt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!