Hírek

2016.10.24. 19:18

Nézze meg, milyen lett a szombathelyi székesegyház környéke

Szombathely - Hamarosan teljesen megújul a szombathelyi székesegyház környéke. Igazi turisztikai attrakció lesz a Romkert felújítása és megnyitása.

Budai Dávid

A megújult Mindszenty téren tájékoztatták a sajtót hétfőn a Szent Márton-tervről. Szó esett arról, ami már elkészült, arról, ami folyamatban van, és arról is, ami a jövőben fog megvalósulni. Miután idén ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját, a kormány a 2016-os esztendőt Szent Márton Emlékévnek nyilvánította. A jubileum kapcsán nagyszabású fejlesztések történtek. Andorka Miklós egyházmegyei főépítész hangsúlyozta, a Szent Márton-tervből az elmúlt húsz hónap alatt a 30 millióstól kezdve az 1 milliárd forintos nagyságrendű beruházásig nagyon sok minden megvalósult. – A tér, ahol állunk, annak minden eleme a mostani beruházások eredményeképpen újult meg, mint ahogyan a székesegyház két tornyának látogathatóvá tétele is a projekt eredménye – mondta a főépítész, majd hozzátette: a Szent Márton-terv összesen 12 elemből áll. Az egyik magának a székesegyháznak a felújítása volt, ami már 2014-ben, az egyházmegye saját forrásainak felhasználásával megkezdődött. A templom homlokzatát teljes egészében újravakolták, újraszínezték. A rajta lévő kőfelületeket megtisztították és a restaurálási munkákat is elvégezték.

Varga Dezső, a Martinus Projektiroda ügyvezető igazgatója elmondta, minden akkor kezdődött, amikor a II. világháborúban 1945. március 4-én az amerikaiak lebombázták a püspöki palota egy szárnyát. A megrongálódott épületrészt a háború után elbontották és nem építették újjá. Így az eredetileg U alakú épület csonkán állt hét évtizeden keresztül. Végül 2015 őszén kezdődhettek meg a kivitelezési munkák. A lebombázott szárnyat – az eredetivel megegyező módon – nagyméretű téglákból építették újjá. Itt látogatóközpont nyílik majd.

Az egyházmegyei fejlesztések záró elemeként került sor a Püspöki Palota udvari térburkolatának és kertjének rendbetételére – ezzel, illetve a Brenner János Kollégium tetőcseréjével és homlokzatának felújításával, valamint a Szent Márton-templom renoválásával be is fejeződött a Szent Márton-terv egyházmegyei része.

– Folyamatban van még a Berzsenyi tér és a Szily János utca, valamint a Smidt Múzeum felújítása, a jövőben pedig a Romkert helyreállítása és megnyitása várható, tudtuk meg dr. Puskás Tivadar polgármestertől, aki hangsúlyozta, az átjáró megépítése igazi turisztikai attrakció lesz.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a belváros képviselője hangsúlyozta, a fejlesztésekkel egy élhetőbb belvárost kapunk. A lakosság – a visszajelzések alapján – nagyon kedvezően fogadta a felújításokat, és érezhetően egyre többször látogatnak el az itt élők és a turisták is a megújult barokk belvárosba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!