Hírek

2016.11.13. 11:44

Ők a Szent Márton-napi díjazottak

– Jó cél, fontos üzenet az irgalmasság gyakorlása, mely a Szent Márton év zárásával sem állhat meg, ennek gyakorlása nem maradhat a szent szülővárosának falai közt - többek között ezekkel a gondolatokkal zárta a kormány által meghirdetett Szent Márton-évet Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Turbók Attila

A politikus a szombati gálaműsor előtt tartott sajtótájékoztatón kijelentette: Szombathely – mint a Tours-i püspök szülővárosa – mellett hazánkban még számos egyházi hely – így Pannonhalma – kapott fejlesztési támogatást a kormánytól.

– Ebben évben két cél vezérelt bennünket: hogy továbbvigyük városunk híres szülöttének szellemiségét, és kiemelten fontosnak tartjuk, hogy Szombathely és Szent Márton neve Európa-szerte összekapcsolódjon – fogalmazott Puskás Tivadar polgármester. Mint mondta, a Szent Mártonhoz kapcsolódó programok folytatása mellett a megyeszékhely közgyűlése egy Szent Márton Intézet alapításáról határozott, a Magyar Tudományos Akadémiával közös program szerződéseit már alá is írták. Az alapítói munka jövőre kezdődhet meg.

Fotó: Németh Richárd

– Isten áldása van ezen az éven – hangoztatta a sajtótájékoztatón Császár István szombathelyi egyházmegyei kormányzó. Hozzátette: a neves évforduló programjainak alapjait Veres András egyházmegyei püspök rakta le. A kormányzó elmondta: a szombat délelőtti díszmisével az egyház hivatalosan is lezárta a Szent Márton-évet.

Az Agora Művelődési és Sportház nagyterme adott otthont az emlékév záró gálaműsorának, ahol a Madaras Gergely vezette Savaria Szimfonikus Zenekar adott koncertet. A zenekari művek között számos díjat, elismerést adtak át a város vezetői. Az évente egyszer adományozható díszpolgári címet idén a magyar válogatott kapusa, a szombathelyi Haladás sportolója, Király Gábor kapta. Méltatásában elhangzott: a neves sportoló szülővárosában több száz fiatalt nevelő sportközpontot is létrehozott.

Fotó: Németh Richárd

Szombathelyért díjban részesült Lendvai Rezső betegjogi képviselő. Dr. Puskás Tivadar polgármester Szombathely sportjáért életműdíjat adományozott Török Péternek, a Haladás és több más magyar élvonalbeli csapat vezetőedzőjének. A Szociális munkáért életműdíjat vehette át Kóczán Katalin, a Pécsi Tudományegyetem óraadója; Pedagógus életműdíjat kapott Balogh Gabriella, a Puskás Tivadar Fém -és Villamosipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanára; Pro Sanitate Savariae életműdíjas lett dr. Szabó László, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályának egykori főorvosa; Szombathely kultúrájáért életműdíjban részesült Deáky István karnagy, a Művészeti Szakközépiskola egykori zenei igazgatóhelyettese.

 

A Weöres  Sándor-díjat a Lord együttesnek ítélték oda, Tóth Géza-díjban részesült Németh Zsolt atléta, mesteredző;  Az év civil szervezete díjat pedig a Vas Megye és Szombathelyi Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szervezete, valamint a Rumi Rajki Műpártoló Kör képviselője vehette át. A Horváth Boldizsár-díj első fokozatát Krencsey Igor üzemmérnök, második fokozatát pedig Németh Adrienn és Szalay Andrea, a városháza munkatársai kapták. Az Ifjúságért díjat Nagy Gertrúd, az Oladi Általános Iskola pedagógusa; a Szombathely közbiztonságáért díjat pedig Göncz Szabolcs tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltó parancsnoka kapta.

A Hefele-díjat Karácsony Imre okleveles mérnöknek, a Vas Megyei Mérnöki Kamara tagjának ítélték; a Gothard Jenő-díjat Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója kapta; Brenner-díjat pedig Kovácsné Nyári Gizella, a Vasivíz Zrt. gazdasági igazgatója vehetett át Szombathely polgármesterétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!