Hírek

2010.10.01. 16:57

Orbán: szükség van az idősek tapasztalatára

Orbán Viktor szerint Magyarországnak ma különösen szüksége van az idősek tapasztalatára.

MTI

"Az önök nemzedéke az, amely a második világháború után tíz körömmel kaparta ki az országot a romok alól és vett részt az újjáépítésében. A későbbi generációk tudják ezt, és örökké hálásak lesznek érte" - mondta a miniszterelnök az idősek világnapja alkalmából rendezett nyugdíjas találkozón Pécsen pénteken.

Orbán Viktor az Expo Center nagytermében összegyűlt, és őt felállva, nagy tapssal köszöntő mintegy ezer idős ember előtt kijelentette: a romok eltakarítása ma is közös feladat, még ha ezek a romok nem is az utcán hevernek, hanem hazugságtömeg, apátia, munkanélküliség, bizalomhiány formájában keserítik a hétköznapokat. 

"Biztos vagyok abban, hogy ezt a munkát önök a tanácsaikkal segíteni tudják" - jegyezte meg a kormányfő. Hozzátette: ezért is küldtek a nemzeti konzultáció keretében minden idős embernek levelet, hogy javaslataikat kérjék néhány aktuális kérdésben. 

Csütörtök estig több mint 200 ezren válaszoltak, "ami nemcsak eredményes, hanem megható is", hiszen az idősek is úgy gondolják, ha lehetőségük nyílik, hezitálás nélkül elmondják véleményüket a jövőről, tanácsokat adnak arról, mi fontos és mi kevésbe az" - mondta.

A miniszterelnök azt mondta, számára mindig megindító érzelmileg, amikor azt látja, hogy a választások napján a választófülkék felé legnagyobb számban az idősek mennek. Azt tapasztalja, mintha bennük a kötelességtudat erőteljesebben dolgozna, mint a fiatalabbakban, az országért viselendő felelősség sokkal több időst mozgat meg, mint fiatalt.

A miniszterelnök szerint ma Magyarországon csak az idősebb emberektől tudható meg a kenyér tisztelete, az, hogy milyen nagy kincs a béke és a rend, milyen a totális diktatúrák fojtogató légköre, és ők adhatják át a mértéktartás és a takarékoskodás képességét.

"Szükség lesz az idősek tudására, bölcsességére, tapasztalatára a jövőben is, mert az utóbbi években elfelejtettünk néhány egyszerű igazságot. Például azt, hogy csak annyit költhetünk, amennyit képesek vagyunk megkeresni. Elfelejtettük, hogy a takarékos, beosztó élet idővel meghozza a maga gyümölcsét" - hangsúlyozta.

Hozzáfűzte: elfelejtettük becsülni a munkát. Lassan többre értékeljük a gyors meggazdagodással járó spekulációt, mint a tisztességesen elvégzett napi nyolc órai munkát, s elfelejtettünk olyan szavakat, mint a termelés, az értékteremtés. "Ha ezeket a szavakat és gondolatokat nem tudjuk a társadalmi élet középpontjába állítani az előttünk álló években, Magyarország aligha lesz képes kilábalni a mostani gazdasági és pénzügyi válságból" - mondta.

A kormányfő hangoztatta ugyanakkor, hogy az értékteremtésben nem tud mindenki egyformán részt venni. Az idősek megérdemelt pihenésüket töltik, de sokat köszönhetünk nekik a családok megtartásáért, a családok életének megkönnyítéséért, ezzel pedig ők is az értékteremtés részeseivé válnak.

Az idősek nem a múlthoz, hanem a közös jövőnkhöz tartoznak - hangsúlyozta a kormányfő -, így sokat tehetnek azért, hogy az életkörülmények javulását érintő változás minél gyorsabban bekövetkezzen és minél zökkenőmentesebb legyen.

Ezért arra biztatta hallgatóságát, hogy vasárnap feltétlenül menjenek el szavazni. "Minél több idős ember támogatja a változást, annál hamarabb érhetünk közösen célba" - mondta.
 
A kormányfő végezetül elárulta, hogy az ő első számú politikai tanácsadója a Mezőtúron élő nagymamája, aki elmúlt már 90 éves, és keresetlen szavakkal szokta időnként elmondani, mit vár tőle, legyen szó nyugdíjról, elszámoltatásról, vagy hasonló kényes politikai kérdésekről.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor pécsi látogatása során találkozott Páva Zsolt fideszes polgármesterrel.
 
"A kormányfő bátor városnak nevezte Pécset, mert szembe mert nézni nehéz örökségével és közösségi működtetésbe merte vonni közszolgáltatásait" - írta. Hozzátette: a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a jövő évi költségvetésben szerepelni fog az M6-os autópálya Pécset elkerülő szakaszának befejezése. A miniszterelnök jó döntésnek nevezte az ipari park létrehozását és reményét fejezte ki, hogy "a választók vasárnap megerősítik a nemzeti ügyek kormányával áprilisban kötött megállapodásukat".

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!