Hírek

2013.09.20. 13:51

Örökségünk nemzeti jegyzékére került a „Szőlő Jövés” ünnepe is

Kőszeg – Nemzeti kulturális örökségünk rendkívül gazdag. Szombaton és vasárnap a Jurisics téren rácsodálkozhatunk erre a pazar gazdagságra, sokszínűségre. Kőszeg főszereplője az idei Kulturális Örökség Napjainak, pénteken ott volt az ünnepélyes országos megnyitó.

Némethy Mária

Érdemes ezen a hétvégén felkerekedni, Kőszegre menni, ahol felfedezhetjük hazánk csodálatos örökségét, múltunkban gyökerező nemzeti kincseinket. A város a Kulturális Örökség Napjainak fontos színhelye, így az oda látogatók sok mindennel ismerkedhetnek a Jurisics téren ma 10-18, holnap 10-16 óra között . Bemutatók, kézművesvásár  lesz a szépen felújított téren. Az ünnepség ma 10 órakor a kőszegi „Szőlő Jövés” ünnepe Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére való felvételét igazoló kihirdetési dokumentum bemutatásával kezdődik. Köszöntőt mond Huber László polgármester, ünnepi beszédet dr. Csonka Takács Eszter igazgató (Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága), valamint V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár.

A bemutatkozók között ott lesz a mohácsi busójárás, felcsendül a sokác zene, lesz busóruha-próba, maszkfaragó bemutató; meg lehet kóstolni a kunsági birkapörköltet, megnézni, hogyan főzik azt karcagi hagyomány szerint; ismerkedhetnek Kalocsa élő hagyományaival: hímzésével, viseletével, táncával, tojáskarcolásával; a mezőtúri fazekasok munkájával; a magyar solymászattal; a matyó örökséggel hímzésbemutatón, viseletepróbán; vagy azzal, hogyan készítik a molnárkalácsot Borsodnádasdon; milyen a Sárköz népművészete; hogyan készül és milyen ízű a szatmár-beregi szilvalekvár; vagy a gyékény Tápén; hogyan halásznak a Duna magyarországi alsó szakaszán; milyen betlehemes játékot játszanak a bukovinai székelyek, amikor csobánolnak.

Az országos megnyitón Halász János államtitkár (balról) adta át Huber László polgármesternek a nemzeti jegyzékre felvett Szőlő Jövés ünnepének dokumentumát

Szombaton és vasárnap Magyarország élő kulturális örökségének bőségét kínálja Kőszeg, ahol péntek délelőtt a vár lovagtermében ünnepélyesen rendezték meg az idei Kulturális Örökség Napjainak megnyitóját. Ez mindig egy találkozó, hiszen a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felkerült elemek képviselői gyűlnek össze. Azok is, akik már szerepelnek az előkelő listán, s azok is, akiket tegnap ért ez a megtiszteltetés. Az országos megnyitón Huber László, Kőszeg polgármesterének köszöntője után Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára hirdette ki az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága javaslata alapján a nemzeti jegyzékre került új elemeket. Elmondta: az Unesco egyezményéhez Magyarország a 39. államként csatlakozott, majd felsorolta az idei öt új elemet. Elsőként a kőszegi „Szőlő Jövés” ünnepét, amely középkori hagyományként él tovább mind a mai napig, s az idei Szent György-napkor (április 24-én) ő is látta, hogyan éli ezt meg a város, milyen felemelő, amikor a világon egyedülálló hagyományként rajzolják be az 1740 óta vezetett Szőlő Jövés Könyvébe a szőlőhajtásokat. Dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az idei örökség napok központi témája a Vizek házai, mely ipari örökségünk egy speciális együttesét vonzotta a programba.

- A zsilipek, szivattyúházak, vízátemelők, víztornyok felkeresésével – a helyi szakemberek segítségével – komoly műszaki ismeretekre is szert tehetünk – ajánlotta ezeket a szép számú hallgatóság figyelmébe.A megnyitón átadták a műemlékvédelem Forster Gyula és a régészet Schönvisner István díjait, emlékérmeit. A kőszegi szervezők nagyon kitettek magukért, gyönyörűen énekeltek a Kisgöncöl énekcsoport tagjai, vastapsot kapott az általános iskolás Stuller Damján csellójátékáért.Nagyon tömören fogalmazott köszöntő levelében Áder János köztársasági elnök:

– Különleges napok ezek, ilyenkor szoktunk rácsodálkozni arra, milyen értékek vannak körülöttünk. Alkalom ez arra, hogy friss szemmel nézzünk körül magunk körül.Mélységesen igaza van a 200 éve született Eötvös Józsefnek, amikor azt mondta:„Nemzeti jövőnk kérdése kulturális kérdés”.Azért van min elgondolkodnunk. Miközben hihetetlenül gazdag az idei kínálat – az országban, de még Ausztriában és Szlovákiában is van látnivaló, 500-nál is több kapu nyílik ki ezen a hétvégén, lehet ingyen megnézni épületeket, intézményeket –, addig Vas megyében „csak” Kőszeg, Nick, Nyőgér, Szombathely és Tokorcs kapcsolódott be az örökségnapok programjaiba. Ráadásul úgy, hogy a két nap során a 25 nyitott vasi intézményből Kőszeg 18 helyszínnel szerepel. Hol vannak a többiek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!