Hírek

2012.11.15. 06:26

Öröm is lehet a matekóra

Szombathely - Közismert, hogy a matematikát a diákok a legnehezebb tantárgyak közé sorolják, ezért kevesen kedvelik. Ez a tárgyat oktató tanárok számára is nehézséget okozhat.

Bajdó Bettina

A középiskolás diákok számára ebben a tanévben  számos alkalom nyílik arra, hogy versenyeken megmutassák tudásukat, tehetségüket. November végén kerül sor a Bolyai János Megyei Matematikaversenyre, amely a megye középiskolásait méretteti meg.  A Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ által szervezett Vasi Géniusz tehetséggondozó programban részt vevő középiskolai tanulók összemérhetik tudásukat, de emellett új ismereteket is szerezhetnek. A programot Zsiros Péter szaktanácsadó, a Premontrei gimnázium tanára irányítja.   A Horváth Boldizsár Szakközépiskola és a III. Béla Szakközépiskola közösen rendezi meg az előző tanévben elindított SZEMA (SZErethető MAtematika) versenyt.  

A matematikát oktató tanárok számára is készültek programok - tudtuk meg Molnár Zoltántól, a Gépipari szakközépiskola matematika-informatika  tanárától. Hozzátette: a tanév eleji továbbképzésen szakmai előadásokat hallgathattak meg, az ősz második részében pedig bemutató órákon vehettek részt. Október végén elsőként Sinkó Andrea, a Kanizsai Dorottya Gimnázium matematika-fizika szakos tanára tartott egy órát, amely során a közösségi szellemen volt a hangsúly. A diákok három-négy  fős csoportokban egymást tanítva, a tanárnő támogató kérdéseivel és irányításával sajátították el a szabályos testekkel kapcsolatos tudnivalókat.
 
Ezen a héten  Molnár Zoltán mutatta be, hogyan oldottak meg egyenleteket a matematikusok az ókori Mezopotámiában, a kora középkori arab világban és a reneszánsz kor előtti Európában. Képletek nélkül, ügyes ötletekkel oldottak meg leginkább a mindennapi élethez köthető problémákat. A tanórán az interaktív tábla központi szerepet kapott.
 
A rendezvényen részt vevő tanárok mindkét óra után megbeszélték, hogyan használhatók fel a látott módszerek a tanításban. Az oktatás valamennyi szereplőjének előnyös, ha a diákok motiváltak, ha érdekeli őket az, amiről tanulniuk kell, ha fontosnak tartják az ismeretszerzést. Így lehet diákok és tanárok számára is öröm a matekóra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!