Hírek

2014.09.27. 10:23

Pölöskei Gáborné: "az innovatív pedagógusoktól nem félek"

Nagyon sok gonddal küzd a közoktatás, tanár legyen a talpán, aki helyt áll a folyton változó és megnövekedett elvárások között, és „bír” a mai gyerekek sokféleségével.

Merklin Tímea

Nem véletlenül beszél a szakma ma már közoktatás helyett köznevelésről:  komplexebb az elvárás a mai iskolával szemben.

Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár asszonyt kérdeztük, hogy látszik ez a helyzet az oktatás irányítása felől.

- A köznevelési törvény jelentős változásokat hozott, az egyetemek nagyobb jogosultságot kaptak a képzések, továbbképzések területén. A pedagógusok megújulása nélkül elképzelhetetlen a köznevelés megújulása. Mindig, minden időben az volt és az a „jó tanár”, aki emberileg és szakmailag, módszertanilag megújítja magát. Van, akinek ehhez segítség kell. Miben kell segítség? Más a „gyerekanyag”, az a kérdés, hogy a mai gyerekek új problémáit, az új hatásokat hogyan lehet kezelni. Csak továbbképzésekkel segíthetünk. Az egyetemi képzés nem tudja lekövetni a változásokat, csak a továbbképzésekkel tud „aktualizálódni”, az elvárásokhoz igazodni egy mai tanár. Az innovatív pedagógusoktól nem félek – mondta Pölöskei Gáborné, aki az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára, és a Savaria Egyetemi Központban rendezett nemzetközi konferenciára érkezett Szombathelyre. Nyitóelőadásában a tanárképzésen felülemelkedve világította meg a folyamatot, hogy elindítson egy közös gondolkodást, mi a köznevelés feladata a mai világban.

Pölöskei Gáborné helyettes államtitkárral (EMMI) egy kávé mellett sikerült pár szót váltani az előadása előtt (Fotó: Merklin Tímea)

- Az iskola dolga, hogy a tehetséget kiemelje. Ma olyan elvárások vannak a társadalomban és a gazdaságban az iskolával szemben, amit muszáj észrevenni tanárként, képzőként és oktatás irányítóként is. A gazdasági szférában minél képzettebb gyerekeket várnak tőlünk. A társadalom azt várja, hogy minden olyan készséggel, képességgel ruházzuk fel, ami az élethez kell, hogy a gyerek jó szülő és jó munkaerő legyen. Nem egyszerű feladat: találjuk meg a gyerekben a tehetséget, ugyanakkor a szétnyíló társadalmi ollót az iskola közelítse. Vagyis az oktatás hátránykompenzációs szerepét is erősíteni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!