Hírek

2014.05.01. 14:10

Rekord született - 25 májusfát állítottak a várparkban

Sárvár - Több mint ötszáz közreműködővel huszonöt májusfát állítottak a várparkban a sárváriak szerdán délután, ezzel új rekord született.

Nagy Ildikó

- Nyúzzuk, nyúzzuk, még nem díszítjük - mondja a mikrofonba a világrekord-kísérletet profi szpíkerként levezénylő Kondora István polgármester (a rekordkísérlet ötletgazdája) szerdán délután a Nádasdy-vár parkjában, ahol a város óvodásai, iskolásai, civil szervezeteinek tagjai és intézményeinek munkatársai gyűltek össze egy különleges rekordkísérletre. A várparkban huszonöt gödör tátong és ugyanennyi elfektetett fa várja, hogy ügyes férfikezek megnyúzzák, szorgos hölgyek és lelkes gyerekek feldíszítsék, majd a férfiak felállítsák. A rekordkísérletre sokan kíváncsiak, egy részük a vár hídjáról tapssal buzdítja a résztvevőket, mások a park füvére terített plédeken ejtőzve drukkolnak. A polgármesteri hivatal munkatársai dr. Szijártó Valéria jegyzővel az élen a város borával, a csörnyeföldi Bussay László traminijével kínálják az arrajárókat, de főtt virsliből is jut kicsinek, nagynak egyaránt.

Rekord született - 25 májusfát állítottak a várparkban (Fotó: Horváth Csaba)

A tömegben egy jegyzetfüzettel a kezében járkál fel-alá Sebestyén István, a Magyar Rekordok Egyesület elnöke, aki minden bizonnyal többször is felállította már a résen levés világrekordját, hiszen rengeteg dologra kell figyelnie, hogy minden bekerüljön abba a bizonyos jegyzőkönyvbe, amivel bizonyítnai lehet, hogy tényleg rekord született. Szerencséjére nagyra nőtt, könnyen belátja a terepet, miközben készségesen magyarázza, hogy a sárvárihoz hasonló rekordkísérlet nem volt még Magyarországon, így a parkban szorgoskodók tulajdonképpen biztosra mehetnek, és mivel májusfát csak nálunk állítanak, azt is borítékolni lehet, hogy a sárvári májusfaállítás ami hivatalosan az úgynevezett tömegszerűségi rekordkísérlet kategóriába tartozik egyúttal világrekord is lesz. Adódik a kérdés: miből lehet rekordot állítani? Sebestyén István szerint bármiből, ami nem sért törvényt, jó ízlést és közerkölcsöt.

Sárvár egyébként élen jár a rekordállításban, e tekintetben országosan a 4-5. legaktívabb település: a többi közt itt állították fel a petanque-játék világrekordját, de a 25. házassági évfordulójukat egy napon és egy helyen ünneplők tekintetében is jegyeznek egy rekordot. Megnyúzták a fákat, következik a díszítés: a helyi fotóklub tagjai régi filmeket, diákat és egy Zenit-gépet aggatnak a fára, a néptánckör tagjai egy csizmával, az ovisok plüssállatokkal, az oratórikus kórus tagjai pedig az újrahasznosítás jegyében pet- és fémharangokkal ékesítik a fájukat. Elsőként a vármelléki óvodások májusfája áll, aztán sorban kinő a többi is: az iskolásoké, a fúvósoké, a hagyományőrzőké, a bogarasoké, a néptáncosoké, a méhészeké és a többieké. Sebestyén István este nyolc órakor bejelenti, hogy 445-450 közreműködő, 60 segítő 25 májusfát állított, és ezzel új magyar rekord született. Kondora István pedig hozzáteszi: jövőre megdöntik a saját rekordjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!