Hírek

2009.09.01. 02:28

Schrott Dezső-emléktúra a Balaton körül

Kőszeg - Nyolc nevelőotthonos tanuló rekkenő hőségben körbebiciklizte a Balatont - így emlékezve egykori nevelőjükre, Schrott Dezsőre, aki tavaly szeptemberben hunyt el.

Peltzer Géza

Mint annak idején megírtuk, a kőszegi Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény nyugdíjba vonult nevelője jótékonysági céllal vízibiciklivel tekert körbe gyerekek kíséretében a Balaton partvidéke mentén. A nevelőotthon növendékei által felújított vízibiciklit a túra után árverésre bocsátotta, ennek árát, és a túra teljes bevételét szakképzésre fordította. A nevelő azóta elhunyt, de a mai napig nem feledkeztek meg róla az intézményben.

Az idei rendkívül forró nyárban nyolc növendék és egy nevelő - Mátyás Károly - kerékpáros emléktúrával emlékezett meg a legendás gyógypedagógusról. A túra július harmincadikán indult, és augusztus hetedikén ért véget. Ez idő alatt mintegy háromszáz kilométert tekertek a gyerekek, megismerve a Balaton északi és déli partját, mindenütt népszerűsítve a kitűnő pedagógust és saját intézményüket.

- Sümegig vonaton utaztunk, ott pattantunk nyeregbe. Első éjjel Dezső bátyjának, Schrott Gézának a nyaralójában éjszakáztunk, majd másnap indultunk neki a Balatont körbeölelő kerékpárútnak - mesélte a nevelő.

Az út során számtalan élményben volt részük, és számos nehézséggel kellett megküzdeniük: többek között több váratlan zivatarral és hét defekttel - utóbbi azért is különösen nagy kihívás volt, mert pumpa nélkül indultak útnak.

Az út költségeit adományokból fedezték, felhasználhatták a nevelőotthonban rájuk jutó étkezési normát, és több vállalkozó is segítette a kis csapatot. Volt, ahol reggelit, másutt üdítőt ajánlott fel egy-egy vendéglátós vállalkozó, amikor megtudta, mi járatban vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!