Hírek

2012.10.02. 06:09

Segíthet megúszni a vírust

Megyei körkép - Az előttünk álló szezonban 1,3 millió adag térítésmentes oltóanyag áll a rizikócsoportokba tartozó felnőttek rendelkezésére.

Bajdó Bettina

Az Állami Népegészségügyi és  Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)  idén is felhívja a figyelmet arra, hogy a védőoltás segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, de akár súlyos szövődményekkel is járó megbetegedést. A különböző vakcinákkal kapcsolatos oltásellenes nézetek folyamatosan terjednek az internetes oldalakon, közösségi portálokon, de elektronikus levelekben is - olvasható az ÁNTSZ közleményében. Ezekben a valóságtól elrugaszkodott összeesküvés-elméletek, nem létező tudósokra és nemzetközi tudományos kutatásokra való hivatkozások, csúsztatások, tárgyi tévedések jelennek meg, és előfordul az is, hogy valós tényeket tüntetnek fel hamis színben.


 
Hazánkban az elmúlt évben  831 ezer influenza elleni védőoltást adtak be. Ebben az időszakban 16 úgynevezett esemény fordult elő.  Az oltás utáni eseményeket mindig jelenteni kell az egészségügyi hatóságoknak, ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a vakcina beadását követő tünetek összefüggésben vannak az oltóanyaggal.   Az oltás után  tavaly egy esetben láz, egy esetben gyomor- és bélrendszeri panaszok  alakultak ki. Két esetben fordult elő láz végtagfájdalommal, két esetben allergiás reakció lépett fel.  Egy betegnél  átmeneti  arcidegbénulást diagnosztizáltak, s két haláleset történt. Ezek egyikénél sem volt bizonyítható, hogy az influenza elleni védőoltás és az elhalálozás között összefüggés lett volna, a két idős betegnek más, krónikus megbetegedése is volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!