Hírek

2012.09.02. 06:11

Segítséggel újulhattak meg kívül és belül az általános iskolák

Megyei körkép - A tanévkezdés mindig izgalmas, különösen azokban az intézményekben, ahol egészen más, a korábbinál sokkal jobb feltételek között folytathatják az oktató-nevelő munkát. A becsengetésre megújult vasi iskolák igazgatói osztották meg velünk örömüket.

Vas Népe

A Neumann János Általános Iskolában is készülnek már a tanévnyitó ünnepségre - tudtuk meg Csapó Erzsébettől, az iskola igazgatójától. Hozzátette: nyáron több minden is megszépült az iskolában.

-  Éppen pénteken járt nálam a kivitelezésért felelős cég vezetője, s közölte, hogy már csak a takarítás van hátra - mondta az igazgató.   - A tornaterem mellett lévő öltözőink újultak meg. Alapos felújítás volt, olyannyira, hogy még a falakat is lebontották, s újrahúzták ezeket. Kicserélték a nyílászárókat és a fűtési rendszer is megújult. A vizesblokkot is felújították a munkák során. Egyetlen dolog maradt még hátra, az ajtókat is szeretnénk felújítani, ám ezt már a mi ezermestereink is meg tudják majd oldani. Ez volt a nyár legkomolyabb beruházása az intézményben. Az önkormányzat segítségével valósulhatott meg, több mint hatmillió forintba került a kivitelezés.

Nyáron nemcsak az öltözők szépültek meg, hanem egy-két terem padlózatát is kicserélték, továbbá lábazati festés is történt. Ahogy az lenni szokott, a szülők is segítettek, s kifestettek pár tantermet.

- Kiépítettük nyáron a beléptető rendszerünket - emelte ki Csapó Erzsébet. - Ez azt jelenti, hogy szeptembertől zárva lesz napközben is az iskola ajtaja. Van egy kapucsengőnk, mely a titkárságon szól, s innen engedjük be azokat, akik beléphetnek az intézménybe. Két hét múlva már a kamerarendszerünk is működni fog, tanítás után az udvar felőli részt figyeljük majd vele. Szinte minden kész a tanulók fogadására. Holnap reggel tanévnyitóval kezdődik az év, majd a diákok elfoglalják helyüket az iskolapadban, s kezdődik a tanítás.

A nyár leglátványosabb beruházása a Paragvári Utcai Általános Iskolában történt.  A 222 millió forintos beruházás során felújították az iskola homlokzatát, valamint egyes részein az utólagos hőszigetelés is megtörtént. Korszerűsítették a homlokzati nyílászárókat, az épület magastetős részén a tetőszerkezetet és a födémet is megújították.  Egyes bejáratokat és tantermeket akadálymentesítettek, valamint kialakítottak akadálymentes parkolót és mellékhelyiségeket. A környezeti fenntarthatóság, továbbá az intézmény energiatakarékosabb működése érdekében napelemek kerültek a tornaterem homlokzatára.   Az infrastrukturális felújítás része volt a kémia előadó és az alagsorban található klubhelyiség korszerűsítése, valamint egy fejlesztőszoba kialakítása. Ezek nemcsak az intézmény hatékonyabb nevelési-oktatási tevékenységének infrastrukturális feltételeit bővítik, hanem biztosítják az intézményben folyó minőségi és integrált nevelés-oktatás egészséges környezeti feltételeit is.

Kőváriné Fekete Marietta igazgató elmondta, hogy a nagy összefogásnak köszönhetően rendben elkezdődhet az új tanév.

- Hétfőn reggel nyolc órakor tartjuk a tanévnyitó ünnepségünket - fűzte hozzá az igazgató.  - Mindennel elkészültünk, már csak pár kisebb utómunka van hátra. Ez már a tanítás rendjét nem fogja zavarni. Minden megvalósult a felújítás során, amire vágytunk. Kialakítottuk a klubhelyiséget is, ide folyamatosan érkeznek az eszközök. A takarítást is befejeztük már, ebben nagyon sokan segítettek nekünk. A pedagógusok és a szülők is pucolták az ablakokat, valamint jöttek önkéntes segítők és közmunkások is. Csak hálásak lehetünk, hogy ennyi segítséget kaptunk. Remélem, hogy a gyerekek is örömmel lépnek majd be a megújult intézmény kapuján.

A jáki születésű Dobos Józsefné 1985 óta tanít szülőfalujában, ma már ő a jáki Nagy Márton Általános Iskola igazgatója. A tanévnyitó előtt beszélgettünk, és bizony elcsuklott a hangja, amikor az idei kezdésről kérdeztem. Nem sok hiányzott, hogy sírjon örömében, amin nem is kell különösebben csodálkozni, hiszen manapság tényleg nagy szó, ha egy falusi iskolában 220 milliós fejlesztés valósulhat meg.

_ Uniós támogatásból újulhatott meg az intézményünk, amelybe 261, többségében jáki diák jár. Korábban tíz tantermünk volt, a pályázati forrásnak köszönhetően most egy új, négy tanteremből álló szárnnyal bővülhetett intézményünk. A régi részt is felújították: korszerűsítették a fűtést és a világítást, hőszigetelésre és akadálymentesítésre is futotta, és nagy-nagy örömünkre a vizesblokkokat is felújították  - mondta el érdeklődésünkre az iskola igazgatónője. A dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter által pénteken felavatott iskolában az udvar is megszépült: a térkövek mellett rózsákkal szépítették a területet.

Dobos Józsefné szerint az intézményt fenntartó önkormányzatot is illeti a dicséret, hiszen a pályázathoz szükséges önrészt ők adták, és bizony tény az is, hogy a 220 millió forintot egy kicsit meg is kellett toldani, hiszen az új részben kialakított tantermeket be is kellett rendezni. Az már csak hab a tortán, hogy a számítástechnikai terembe is megérkezett az új berendezés. A végeredmény viszont látványos és örömteli, hiszen a jáki diákok tényleg 21. századi körülmények között kezdhetik meg a 2012/13-as tanévet.

Szerzők: Bajdó Bettina, Nagy Ildikó

Az összefogás ereje - jegyzet

Emlékszem, mindig izgatottan vártam az új tanévet. Vágytam már arra, hogy újra az osztálytársaim között lehessek, hogy elmesélhessem, mennyi minden történt a nyáron. Jó volt viszontlátni az ismerős arcokat, az ismerős falakat. Akkoriban szinte minden nyáron futotta a felújításra, úgy mehettünk vissza, hogy friss festékszag áradt mindenhonnan. A mai világban már az is nagy szó, hogy az osztálytermek festésére jut egy kis pénz. A legjobb megoldás az, ha a szülők összefognak, s ők maguk festik ki az osztálytermet. A mai rohanó világban szakítanak időt arra, hogy saját kezükkel járuljanak hozzá ahhoz, hogy gyermekeik komfortosabb körülmények között kezdhessék meg az évet.

Bajdó Bettina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!