Hírek

2009.09.05. 07:02

Száz éve áll a szobor

Szombathely - Száz éve állította a város a székesegyházzal szemközti Szily János-szobrot. Tegnap az avatás felidézésével ünnepelték a katolikus fiatalok a Szily-emlékév zárását.

Tersztyánszky Krisztina

Kétszáztíz éve hunyt el a Szombathelyi Egyházmegye első püspöke, Szily János. Tavaly, az emlékév nyitányaként az Egyházmegyei Könyvtárban kiállítást rendeztek, mely bemutatja a püspök széles körű egyházszervező, építő, könyvtáralapító munkásságát. Ez a tárlat ma látogatható utoljára. 


Az egyházmegye nevében dr. Veres András püspök koszorúzott
Fotó: Kiss Teodóra

Az emlékév zárása egybeesik a püspökről készült szobor felavatásának századik évfordulójával. Az utókor már a székesegyház fennállásának századik évfordulóján, 1897-ben fontolgatta a szoborállítás gondolatát. Végül 1909. szeptember 5-én hullhatott le a lepel a dicső emlékű püspök szobráról.

Szombathelyi katolikus fiatalok tegnap a Szombathelyi Újság egykori tudósítására alapozva időutazásra hívták a megemlékezőket. Ebből megtudhattuk: a szoboravatásra öt-hatezer fős tömeg gyűlt össze. Dr. Tóth József kanonok mondott ünnepi beszédet, felidézve Szily három fő erényét: a hitet, a tudományszeretetet és a püspöki méltóságot. Amikor a lepel lehullt a püspök ércbe öntött alakjáról, Éhen Gyula, a szoborbizottság elnöke elszavalta saját szerzeményű, erre az alkalomra írt ódáját. Brenner Tóbiás polgármester köszönetet mondott az adakozóknak, majd István Vilmos püspök szavai zárták az 1909. évi szoboravató ünnepséget, melyen a szombathelyi születésű, Budapesten élő szobrászművész, Tóth István egész családjával együtt részt vett.

Tegnap az eső miatt az előadást a székesegyházban tartották meg, de utána az ünneplők a szoborhoz vonultak, ahol szombathelyi civil szervezetek helyeztek el koszorút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!