Hírek

2017.02.16. 17:35

Százan a közmeghallgatáson - A Kossuth Lajos utcában lesz valaha járda?

Répcelak - Járdán biciklizők és szabálytalanul parkolók miatt szólaltak fel, de szóba került az árnyékolás kérdése is a hétfői közmeghallgatáson.

Budai Dávid

Legalább száz répcelaki vett részt a Répcelaki Művelődési Otthon és Könyvtár nagytermében, hétfőn 17.30-tól megtartott közmeghallgatáson, ahol az érdeklődök nemcsak a város jövőjébe pillanthattak be, de kérdéseket is intézhettek a település vezetőihez. Mielőtt azonban a polgárok az őket érintő ügyes-bajos dolgaikkal előhozakodtak volna, a képviselők átfogó képet adtak a város múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Elsőként Rápli Pál ismertette a város megváltozott rendezési tervét, amit azóta már a tegnapi testületi ülésen el is fogadtak a képviselők. Mint elhangzott, az elkészült M86-os alaposan átrendezte a város életét, hiszen megváltoztak a bejáratok, és megváltozott a település látképe is. Most már a város déli oldala a hangsúlyos, az idelátogatók a településnek ezt az oldalát látják meg először. A gyorsforgalmiról már most is lehet látni a templom tornyát, és látni lehet majd a sportcsarnok tetejét is - hangsúlyozta Rápli Pál, majd hozzátette, hogy a nicki felüljáróval kialakult forgalmi csomópont remélhetőleg élénkítően hat majd a város gazdaságára.

A Kis-Rába mellett, a Nickhez közel eső területen a korábbi rendezési tervek egy üdülőtelep létrehozásáról szóltak, ezt az elképzelést a jelenlegi rendezési terv sem vetette el, sőt az is elképzelhető, hogy ennek megvalósulására is ösztönzően hat a korábban említett csomópont. A sporttelep és a 86-os közötti területen, valamint a Lindétől nyugatra és a sajtgyártól keletre eső telkeken is gazdasági célú hasznosítást terveznek a jövőben. Rápli Pál hangsúlyozta: a felvázolt rendezés terv egy rózsaszín jövőképet jelent, hogy mindebből mi valósulhat meg, az csupán a rendelkezésre álló források kérdése.

A hallgatóság ezek után az idei költségvetésről kapott részletes tájékoztatást a pénz-ügyi bizottság elnökétől, Pálla Pétertől. Ezek szerint a város - mindent egybevéve - több mint  1 milliárd forintból gazdálkodik. Ahogyan az elnök fogalmazott: az idei is konzervatív költségvetés lesz, ahol a bevételeinket alá-, a kiadásainkat fölétervezzük. Így érhető el, hogy Répcelak a jövőben is élhető kisváros maradjon - tette hozzá.

Szabó József polgármester beszámolt az elmúlt évről és az idei tervekről is beszélt, majd válaszolt a lakosok kérdéseire
Fotó: Varga Ákos

Varga Sándor alpolgármester a környezetvédelem helyzetéről beszélt. Szerencsére a várost nem véletlenül dicsérik az idelátogatók, hogy milyen tiszta, ugyanis gyakorlatilag nincsen eldobott szemét a településen. Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy a kerti hulladékot a lakosok lehetőleg komposztálják, ha azonban valaki mégis el szeretné égetni a kerti hulladékot, az csak a kijelölt időszakban tegye, vagyis szeptember 15. és november 30., illetve február 1. és április 30. között. A képviselő hangsúlyozta, hogy az ingatlanok előtti zöldsáv rendben tartása és a kertekből az utcára lógó fák metszése az ingatlantulajdonosok dolga, mint ahogyan az is, hogy a postásokra vadászó kutyákat megfékezzék - tette hozzá viccesen Varga Sándor.

Ezt követően Szabó József polgármester beszámolt az elmúlt évről és az idei esztendő terveiről. Molnárné Pap Edina, a nemrég alakult Répcelaki Városüzemeltetési és Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője pedig bemutatkozott a város polgá-
rainak.

Akiben az öt napirendi pont megtárgyalása után még maradt kérdés, az feltehette. Egy lakó kifogásolta, hogy a Linde-gyár melletti lakótelep puszpángbokrain megjelent egy kártevő lepke, ami nagyon csúnya, ezen kívül kiderült az is, hogy egy, a környéken gyakran kiszabaduló kutya is megkeseríti az ott élők életét. Szabó József ígéretet tett arra, hogy ha a bokrok a városhoz tartoznak, akkor intézkedni fognak, a kutyaügyet pedig - mint mondta - be kell jelenteni a közterület-felügyelőnél.

Egy másik hozzászóló azt akarta tudni, hány civil szervezet működik a városban, és hogy melyiknek mennyi pénz jár. Kiderült: összesen kilenc egyesület van, amelyek 150 ezer forinttól 2,5 millió forintig kapnak juttatásokat, kivéve a város sportegyesületét, mert az 23 millió forintot kap. Egy hozzászóló szerint, amennyiben a Répcelak Fesztiválon a színpad ugyanott lesz, mint eddig, akkor jó volna megolda-
ni az árnyékolást is. A polgármester egyetértett a hozzászólóval, és ígéretet tett napvitorlákra, valamint több sátor felállítására is.

Egy felszólaló az Arany János utcai parkolás problémájára, egy másik pedig a járdán történő biciklizés balesetveszélyes voltára hívta fel a figyelmet. Szabó József szerint ha szabálytalanul parkoló autókat vagy szabálytalanul közlekedő bicikliseket látnak, szóljanak rájuk, hiszen ezeket a vétségeket kizárólag helyiek követik el. Volt, aki arra volt kíváncsi, lehet-e számítani városi disznóölésre, más pedig az után érdeklődött, hogy a Kossuth Lajos utcában lesz-e valaha járda. Előbbi kérdésre határozott nem volt a válasz, a járda létjogosultságát azonban meg fogják vizsgálni - ezt ígérik a répcelakiaknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!