Hírek

2009.09.02. 02:26

SZOI-évnyitó: derű és fegyelem

Szentgotthárd - Túl vagyunk az első olyan tanéven, amikor elindult a magyar-német két tanítási nyelvű oktatás és a mindennapos sportolás rendszere, hangzott el a SZOI tanévnyitóján.

Szenkovits Péter

Egy esztendeje tanulnak együtt, egy iskolaépületben az azonos évfolyamra járó gotthárdi és környékbeli diákok. Azt hiszem, sokan tartottunk attól, hogy jól vizsgázik-e az új rendszer és az új képzések. Most, egy esztendő után elmondhatjuk, hogy jó úton indultunk el, mondta Pénzes Tibor, a SZOI (Szentgotthárdi Oktatási Intézmény) tanévnyitó beszédében. Idén már az általános iskolások fele, az 1., 2., 5. és 6. évfolyamos tanulók kapcsolódnak be a mindennapos testnevelésbe. Bízom benne, hogy a számtalan, általunk kínált sportfoglalkozást nem tehernek, hanem remek lehetőségnek tekintik. E tanévtől már kistérségi oktatási intézmény vagyunk. 

A Magyarlak-Csörötneki Általános Iskola és Óvoda már a SZOI tagintézményeként működik tovább. Így az intézménybe ebben a tanévben már összesen 1123 óvodás, általános iskolás és gimnazista jár, és mintegy 130 pedagógus dolgozik. Az együttműködés kistérségi szinten elengedhetetlen, ez biztosítja a kisiskolák jövőjét és fennmaradását, az oktatás megfelelő színvonalát , fejtette ki a direktor. 

E tanévtől a szülői igényeknek eleget téve a magyar-német két tannyelvű osztály mellett angol nyelvi csoportot is indítunk első osztálytól, tíz fővel. Nagyon örülünk annak, hogy hosszú évek után újra indul a szlovént nemzetiségi nyelvként tanuló csoport az első évfolyamon, szintén tíz kisdiákkal. Sokan választották a nemzetiségi német nyelvi képzést is. A most iskolába lépő 91 kisdiák mintegy háromnegyede fog mindennap találkozni az idegen nyelvek valamelyikével. Szentgotthárd ezzel olyan lehetőségeket nyújt, ami országosan is egyedülálló. Tisztában vagyunk természetesen azzal, hogy alsó tagozaton az alapkészségek, ma divatos szóval a kompetenciák, az olvasás és számolás elsajátítása a legfontosabb, viszont az általános iskola az az életkor-szakasz, amikor a gyerekek a legbefogadóbbak az új ismeretekre.

Pénzes Tibor külön is szólt kollégáihoz, továbbá az elsősökhöz, valamint a szülőkhöz. Kérjük, továbbra is támogassák munkánkat azzal, hogy következetesen, és ha kell, szigorúan odaállnak a gyermekeik mellé. Kísérjék mindennap figyelemmel a gyerekek iskolai munkáját, a házi feladatokat, legyen szó akár első osztályos kisdiákról vagy nyolcadikos kamaszról. Az önök háttérmunkája legalább olyan fontos, mint a pedagógusoké. A diákokat is biztatta: Teljen az új tanévetek derűsen, szabadon, de szorgalmasan, fegyelmezetten is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!