Hírek

2017.07.09. 15:30

Isten hozta püspök úr! - Beiktatták a Szombathelyi Egyházmegye új főpásztorát, dr. Székely Jánost

SZOMBATHELY - Minél többeket szeretne visszajuttatni a Teremtőhöz, az éltető forráshoz. Szolgálatát a jászol alázatával, a kereszt nagylelkűségével akarja végezni az új megyés püspök.

Tóth Kata

Megtelt szombaton délelőtt a Sarlós Boldogasszony Székesegyház, ahol ünnepélyes szentmisén iktatták be dr. Székely Jánost, a Szombathelyi Egyházmegye püspökét.

A szertartáson részt vett Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, köztük dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. Hívek százai töltötték meg a széksorokat, rajtuk kívül a társadalmi és kulturális élet helyi és országos képviselői, egyházi és állami vezetők, mások mellett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is megjelentek a ceremónián.

A papok koncelebrálásával bemutatott ünnepi szentmise bevonulása
Fotó: Szendi Péter

Tavaly május óta nem volt püspöke az egyházmegyének. Ferenc pápa június 18-án nevezte ki dr. Székely Jánost a Szombathelyi Egyházmegye főpásztorává, áthelyezve őt Febiana címzetes püspöki székéből és esztergom-budapesti segédpüspöki hivatalából. A kinevezéssel ő lett az 1777-ben Mária Terézia királynő által létrehozott egyházmegye 16. püspöke. btkRészletek: 5. oldal

A hívek már reggel 8 órától gyülekeztek a Sarlós Boldogasszony Székesegyházban, ahol az egyházmegye 240 éves történelmének 16. püspöki beiktatását tartották szombaton 10.30-tól. Az ünnepélyes szentmise előtt egy órával rózsafüzér-imádság vette kezdetét.

A bevonuláskor tapssal köszöntötték a várakozók dr. Székely Jánost, örömüket kifejezve, hogy elkezdte püspöki szolgálatát - érkezésére imádságos lelkülettel készültek egy évig.

Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius átadja a kinevezési bullát dr. Székely Jánosnak
Fotó: Szendi Péter

Császár István kormányzó köszöntőjében emlékeztetett, tavaly nevezte ki a pápa dr. Veres Andrást a Győri Egyházmegye püspökévé, áthelyezve őt szombathelyi székéből. Idén, a Brenner János-emlékévben pedig dr. Székely János személyében új főpásztort kapott az egyházmegye. A vértanú lelki naplójából vett mondattal köszöntötte a püspököt, majd azt kívánta neki: Isten éltesse és vezesse főpásztori szolgálatában.

A kormányzó beszéde után Alberto Bottari de Castello, apostoli nuncius olvasta fel a püspököt kinevező pápai bulla bevezetőjét latinul, majd a teljes szöveget magyar nyelven hallhatták a megjelentek. Az apostoli levél kihirdetését követően a nuncius átadta azt, valamint a pásztorbotot Székely Jánosnak - ezzel az új megyés püspök hivatalosan is elfoglalta az egy éve megüresedett szombathelyi püspöki széket.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökének, dr. Veres Andrásnak az üzenetét Udvardy György pécsi püspök tolmácsolta, majd maga is köszöntötte az új megyés püspököt. Az egyházmegye papsága nevében Brenner József nagyprépost üdvözölte Székely Jánost. Idézte Assisi Szent Ferenc történetét, akitől az Úr azt kérte: építse fel a lelkek düledező templomát.

Utalt rá, Székely Jánosnak is ez lesz a feladata. A papi erények közül a prudentia pastoralist, a lelkipásztori bölcsességet kívánta a számára. Biztosította arról, hogy a papjai segíteni fogják munkáját. Végül megköszönte Császár István kormányzó egyéves munkáját. Ezt követően az egyházmegye papjai kezet fogtak új főpásztorukkal és megújították papszenteléskor tett engedelmességi fogadalmukat püspökük iránt.

A szentmisén felcsendült a cigány himnusz
Fotó: Szendi Péter

Székfoglaló szentbeszédének elején Székely János kijelentette: hálás azért, hogy Ferenc pápa egy olyan egyházmegye szolgálatát bízta rá, ahol él a hit, jelen van a múlt értékeihez való ragaszkodás, a táj szépsége, és ahol az itt élők mély embersége a tájat lelkiekben, szellemi értékekben, az életszentség nagy példáiban gazdaggá tette. Az Izajás próféta könyvéből elhangzottakra utalva úgy fogalmazott: Isten szeretetéből lett a világ. Ahogy a vőlegény tud örülni a menyasszonynak, úgy örül nekünk a mi teremtőnk.

- A világ titka mögött, a mi életünk mögött is Isten végtelen szeretete rejtőzik. Akkor szép egy ember élete, ha ezt a titkot lassan megsejti. Ha engedjük, hogy rajtunk is átáradjon ez a végtelen jóság - mondta, majd választott püspöki jelmondatát idézte: "Mindenki őérte él." Az egyház küldetésének nevezte ennek a végtelen jóságnak a megmutatását.

Az új megyés püspök ezután megköszönte paptestvérei hűségét és szolgálatát, azt, hogy igent mondtak Krisztus hívására. Örömmel, nagylelkűen, élő hittel tudják hivatásukat teljesíteni, ezt kívánta nekik, ehhez bátorítást, segítséget ígért mindnyájuknak. - Minden erőmmel azon leszek, hogy egyházmegyénk lelki megújulását szolgáljam - hangsúlyozta a püspök.

Az új püspök hívei körében a Mindszenty téren
Fotó: Szendi Péter

Európa és benne Magyarország spirituális válságáról beszélt, ennek oka: sokan elszakadtak a Teremtőtől, az élet forrásától. Kijelentette: szeretne minél többeket visszajuttatni hozzá. Püspöki szolgálata kezdetén köszöntötte a német, a horvát, a szlovén ajkú testvéreket és a testvéregyházak képviselőit. A közélet, a tudomány, a kultúra képviselőitől azt kérte: "Építsük együtt az Isten álma szerinti világot".

Megfogalmazta még: szeretné püspöki szolgálatát a jászol alázatával, egyszerűségével és a kereszt nagylelkűségével végezni, Ferenc pápa szavaival élve bárányszagú pásztor lenni, ehhez Krisztus kegyelmét kérte.

A szentbeszéd után magyarul, szlovénül, németül és horvátul hangzottak el a hívek könyörgései, majd a Szent Márton-oltárnál imádkozott Székely János.

Balról: dr. Puskás Tivadar, Soltész Miklós, Balog Zoltán és Kövér László; mögöttük Harangozó Bertalan a szertartáson
Fotó: Szendi Péter

A szentmise végén újabb köszöntőkre került sor: az egyházmegye szerzetesei nevében Farkas Éva domonkos nővér; az egyházmegye hívei, a Mária Rádió, a Cursillo Mozgalom és a Mária Út nevében Soproni Mónika; a cigányság nevében Szigeti József vépi vajda cigány nyelven köszöntötte az új megyés püspököt, akinek tiszteletére - lévén ő az MKPK Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője - a cigány himnusz hangzott fel a Székesegyházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!