Hírek

2017.08.31. 17:45

Táblát kapott a 801 éves templom Mesteriben

MESTERI Idén 801 éves a mesteri Szent Mihály-templom. Aprócska az imahely, falát lengyelektől kapott sárgaréz Mária-kép díszíti, mellette pedig már információs tábla tájékoztatja az erre járókat az épület kalandos múltjáról.

Bakos Ágnes

"Az a dolgom, hogy hidat építsek múlt és jövő között" - Wass Albertet idézte a szerda este tartott ünnepélyes táblaavatón Fülöp András, a Visegrádi Szent György Lovagrend részéről. Ő volt a kezdeményező: nemrég cserkészcsoporttal járt Mesteriben, akkor határozta el, hogy jelölni kell a vándoroknak, zarándokoknak, milyen kincs mellett vezet az útjuk. Erre visz ugyanis a Mária-út és a sárga kereszt jelzés a túraútvonalak közül.

A szándék hamar realizálódott: színes tábla áll már fából készült állványon a templom mellett. Jelképesen átvette a falu közössége és Balasi István plébános Fülöp Andrástól. - Egy régi oklevélből kiderül, hogy 1216-ban építették a templomot - idézte fel a plébános.

Balasi István plébános áldotta meg az információs táblát, mögötte Fülöp András, a táblaállítás kezdeményezője Fotó: Szendi Péter

Mesterit és a templomot sem kerülték el a történelem viharai: például a törökök betörése, amely után rom maradt csak a templom. Egy ideig protestánsok használták, addig ideiglenes tetővel látták el a romot.

Aztán Batthyány József, az ikervári földbirtokos fia állíttatta helyre.

Legutóbb 1999-ben restaurálták, akkor tüntették fel az Árpád-kori épületszerkezetet: mint egy vázlat, karcok jelölik az egykori ablakokat a barokk átépítésű jelenlegiek mellett. A mesteri Szent Mihály-templom múltjából a második világháborúról beszélt még Balasi István. 1939-ben jöttek erre menekülő lengyelek, aztán 1945 után ajándékoztak egy sárgarézből készült Mária-képet a mesterieknek. Most is ott a falon, jóformán csak az díszíti a templomot a Szent Mihály-oltáron kívül, valamint a múltból (falból) előcsalt kis freskórész. Balasi István úgy fogalmazott, hogy a templom a gazdag és viszontagságos múlttal együtt is a reményteli jövő jelképe. Az pedig, hogy takarítják, díszítik, rendben tartják az épületet, az Mesteri és a mesteriek hitét tükrözi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!