Hírek

2016.10.10. 23:20

Tájházak hegyháti randevúja - Az egész országból érkeztek szakemberek a nagyszabású konferenciára

Oszkó - A Hegyháton tartotta háromnapos konferenciáját a Magyarországi Tájházak Szövetsége. A találkozón átadták az Év Tájháza díjat.

Az országos fórumot 14. alkalommal szervezték meg. Az idei konferencián azt is elemezték, milyen vidékfejlesztési tényező a tájház. Elhangzott: idegenforgalmat generálva a településekre, gazdaságélénkítő szerepet tölthetnek be. Az országból érkezett több mint kilencven résztvevőnek Vasváron a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, a múzeum és a város megismerése jó alap volt arra, hogy tanulmányozzák, miként válhat gazdasági tényezővé egy település értékeinek megőrzése. A konferencia egy napjának Oszkó adott helyet.

- Ez a mai nap nem jöhetett volna létre, ha nem küzdenek érte az oszkóiak. Csaknem hároméves munkájuk van ebben - mondta köszöntőjében Bereczki Ibolya, a Magyarországi Tájházak Szövetségének elnöke. Oszkó polgármestere, Hosszú Zoltán köszöntőjében kiemelte a civil szervezetek aktív értékőrző munkáját, elért eredményeit. A köszöntők felvezetőként szolgáltak egy elismerés átadásához: a dunaszentbenedeki lett az idei év tájháza.

Molnár Imre, Hegyhátszentpéter polgármestere mutatta be a helyi tájházat mások mellett Hegedűsné Majnár Mártának, a Magyarországi Tájház Szövetség ügyvezető elnökének a konferencia keretében
Fotó: Vincze Kornél

Az erről szóló elismerést V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, Bereczki Ibolya, a tájházszövetség elnöke és Hosszú Zoltán polgármester adta át a díjazottaknak. A szövetség a hazai tájházmozgalom népszerűsítését és a gyarapító munkát ismeri el a díjjal, 2003 óta. - Bár a tájházak ügyének kezelése a kormányzati munkamegosztáson belül máshova tartozik, jó, ha a hungarikumokat, vidékfejlesztést gondozó tárcánk esetében is úgy érzik, közünk van hozzá - mondta V. Németh Zsolt a díjátadó után.

A több mint kilencven résztvevő között a cigándi tájház képviselői is kíváncsian vettek mindent szemügyre a vasi Hegyháton
Fotó: Vincze Kornél

Az államtitkár úgy fogalmazott: azért van ezeknek az építészeti különlegességeknek, a tájházaknak jelentőségük, mert nemcsak megőriznek, konzerválnak egykori értékeket, hanem ezzel aktív módon élnek. A tájház helyi érték, beteljesíti a korszerű tájfogalmat. Ma ez azt jelenti: a tájjal együtt élő ember aktív kapcsolatot tart a természetvédelemmel, az értékgyűjtéssel, az értékőrzéssel.

Az államtitkár köszöntője után a civil szervezetek által működtetett tájházak, így a somogyszobi, felpéci, őrtilosi házak vezetői mutatták be egy-egy mintaprogramjukat, majd a meghívottak a Hegypásztor Kör épületfelújítási munkájával ismerkedtek az oszkói szőlőhegyen. A konferencia a nyugat-dunántúli tájházak meglátogatásával zárult: jártak Hegyhátszentpéteren, a zalalövői és a nagyrákosi tájháznál, a magyarszombatfai fazekasházat is megtekintették. A szakmai kirándulás az Őrségi Népi Műemlékegyüttesnél zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!