Hírek

2015.01.21. 17:51

Teljesen kiégett a ház, sokan próbáltak segíteni az idős asszonynak

Szergény – Leégett egy ház Szergényben szerda reggel, a tűzben senki sem sérült meg, viszont a ház lakhatatlanná vált. Utánajártunk, hogy pontosan mi történt.

Unger Tamás

Teljes terjedelmében ég egy nyolcvan négyzetméteres, földszinti családi ház a Vas megyei Szergényben, kaptuk a hírt szerda reggel nyolckor. Elindultunk, hogy saját szemünkkel győződjünk meg arról, hogy mit történt. Annyit tudtunk, hogy Szergény Vas megye legkeletibb települése, a celldömölki járásban a Marcal mentén található.

Mivel a falu távol esik a forgalmasabb főutaktól, így megközelítése nem a legegyszerűbb, mi azért könnyen megtaláltuk a 377 főt számláló települést.

A faluba beérve egyből megláttuk a teljesen kiégett házat, majd egy idős falubelitől, aki nevét nem vállalta, megtudtuk, egy idős hölgy lakott a szemmel láthatóan elhanyagolt épületben.



Patyi Dóra a szemközti házból nézte végig ahogyan a tűz teljesen elemészti a tetőt, szerencsére senki sem sérült meg
Fotó: Unger Tamás

A tűz okáról nem tudott bizonyosat, de mint elmondta sok mindent beszélnek a faluban, valószínűleg begyújtott az idős asszony és kipattant egy szikra, ez okozhatta a tüzet. A polgármesteri hivatalban már számítottak érkezésünkre és mivel a jegyző és a polgármester is házon kívül tartózkodott Mező Zoltán képviselőt kérték meg, hogy legyen segítségünkre.

A képviselő elmondta az ő felesége és a helyi boltos értesítette a tűzoltókat, akik gyorsan, kevesebb mint fél óra alatt kiértek, a csaknem harminc kilométerre lévő Pápáról. A pápai tűzoltók két gépjárműfecskendővel és egy vízszállítóval érkeztek és három vízsugárral hamar megfékezték a lángokat. Mező Zoltán elmondta: a házban élő 72 éves asszony már elkezdte az oltást mikor a falubeliek észlelték a tüzet, de mivel a házban nincs se víz, se villany a falu utcájában található kútról hozott vízzel próbálta megfékezni a lángokat.



A családiház teljesen kiégett, hiába érkezetek ki a pápai tűzoltók rekordidő alatt
Fotó: Unger Tamás


A képviselő szerint a házban lakó nehéz körülmények között élő asszony senkitől nem fogad el segítséget, pedig a családsegítő szolgálat, az önkormányzat és a falubeliek is többször próbáltak meg segíteni rajta, többek között ruhák felajánlásával is. Megtudtuk, a kiérkező mentőkkel sem volt hajlandó elmenni annak ellenére, hogy fejfájásra panaszkodott. Így saját felelősségére maradt, úgy tudjuk, az unokaöccséhez költözött, hiszen a ház lakhatatlanná vált. A tűzoltók az oltás után az egyik kéményt el is bontották, annyira meggyengült a szerkezete.

Megkérdeztük Mező Zoltánt, hogy kellett-e tartani attól, hogy nagyobb tragédia történik, a képviselő szerint szerencséjük volt, hogy előző este esett az eső, nem fújt a szél és hogy reggel történt az eset, mivel így tudták riasztani a tűzoltókat. Hozzátette tudomása szerint a házban felhalmozott papírhulladék nagyon gyúlékony volt és ő is azt gondolja, hogy a kályhába akart begyújtani az asszony és ez okozhatta a tüzet. Az, hogy végül nem terjedt tovább a tűz, valóban a szerencsének köszönhető, hiszen az udvaron található diófát is elérték a lángok. Ezt már Patyi Dórától tudtuk meg, aki szemben lakik a kigyulladt házzal és fotókat is készített a lángoló tetőről.

Fotók: Patyi Dóra



Elmondta: a tűzről édesanyja értesítette reggel hat óra körül, és ő szólt többek között a tűzoltóknak is (ő a helyi boltos). Megtudtuk, a tüzet viszonylag korán észrevették, amikor még csak a ház ablakain át lehetett látni a lángokat. A falubeliek egyből a szerencsétlenül járt asszony segítségére siettek és elkezdték vödrökkel oltani a tüzet, ekkor azonban már lehetetlen volt megfékezni a lángokat. A tűzoltóknak végül sikerült, de több helybeli azon a véleményen volt, hogy a házat valószínűleg le kell bontani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!