Hírek

2011.03.02. 16:04

Tizenegy szervezet fogott össze a vasi útfejlesztésekért

A Vas Megyéért Egyesület koordinálásában tizenegy vasi szervezet, önkormányzat levéllel fordult a nemzeti fejlesztési miniszterhez a megyét érintő közlekedési fejlesztések ügyében.

Erős D. Zoltán

A rendelkezésre  álló információk szerint hamarosan új kormányrendelet születik, mely térségünk közlekedési fejlesztési lehetőségeit alapvetően meghatározza az elkövetkező időszakban, mondja dr. Horváth  Boldizsár, a Vas Megyéért Egyesület elnöke.
 
Számos jel utal arra, hogy a 86-os út Szombahely-Rédics szakasza és a 8-as Körmend és az országhatár fejlesztés is veszélybe kerülhet, csakúgy az Ausztria-Kőszeg-Szombathely út korszerűsítése is. Ebben a helyzetben a Vas Megyéért Egyesület fontosnak tartja a helyi érdekek megjelenítését.

Azért, hogy Vas megye ne kerüljön hátrányos helyzetbe az érintettek már hetek óta tárgyalnak, egyeztetnek a közelekedési fejlesztésekről. A megbeszélések eredményeként számos feljegyzés és miniszterekhez írott levél született. Ezek között van az is, amelyet amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjének, dr. Fellegi  Tamásnak címeztek, s a Vas Megyéért Egyesület koordinálásában  tizenegy vasi szervezet, önkormányzat írt alá.

Ebben megnyugvással konstatálták, hogy Szombathelytől északra 2014-ig elkészülhet az M86-os 2x2 sávos autóút.   Ugyanakkor Szombathelytől délre egyelőre nincs elmozdulás. Annak ellenére sem, hogy már-már olyan mértékű a forgalomnövekedés, hogy a meglévő úton a zavartalan és biztonságos közlekedési feltételek nem garantálhatók.
 
A Szombathely-Egyházasrádóc szakaszra elkészült tanulmányterv, amelynek forgalmi adatai és a gazdaságossági számításai is alátámasztották, hogy szükség van a 2x2 sávos főút megtervezésére, illetve megépítésére. Ezért a levélírók a miniszter közreműködését kérték ahhoz, hogy az engedélyezési terv elkészítettésére vonatkozó utasítást az építettő, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. mielőbb megkapja.

A vasi szervezetek szerint a térség, a régió gazdaságának talpon maradása és fejlődése érdekében fontos a 2x2 sávos keresztmetszet kialakítása, mivel így biztosítható az elviselhető eljutási idő és megfelelő forgalombiztonság Grác, Rédics, Zalaegerszeg, Bécs és Győr irányában.
 
Fontosnak tartják azt is, hogy a 86-os út kiviteli tervekkel és építési engedélyekkel rendelkező zalai megyehatár és Egyházasrádóc szakaszának korszerűsítése Körmend és Egyházasrádóc között - előzési sávval - még az idén megkezdődjön.

A jelenleg egyeztetés alatt álló hosszú távú útfejlesztési programhoz is javaslatokat fogalmaztak meg a levélírók. Kezdeményezték, hogy még I. programciklusban 2015-ig épüljön meg a tervezett M8-as 2x2 sávos gyorforgalmi út, a körmendi elkerülővel együtt, Körmend és Szentgotthárd között. 

A vasi szervezetek a II. programciklusba javasolták a 87-es út Szombathely Kőszeg közötti szakaszának 2x2 sávra bővítését, az M9 Szombathely-Nemesbőd-Bük-Sopron szakaszának s megvalósítását, Szombathelyen a vasútállomás jobb megközelíthetősége érdekében a Szent-Márton utca feletti felüljáró megépítését, valamint a vasi megyeszékhely észak-keleti és nyugati tehermentesítő útjának a megépítését. 

A III. programciklusba javasolják a 8-as út fejlesztését Rábahidvég és Jánosháza között, a 88-as számú főút kiépítését Sárvár-Celldömölk-Pápa útvonalon, a celldömölki, a rábapatyi és a sárvári nyugati elkerülő utak  kialakítását, valamint a forgalom biztonságának növelése érdekében 84-es főúton előzési sávok építését Sárvár térségében.

A levélben felhívják a miniszter figyelmét arra is, hogy a programba beállított Vas megyei útépítések költségei jelentősen eltérnek attól, mint ami a jelenlegi tényköltségek alapján kalkulálható.
 
A dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszternek megküldött levelet aláírta a Vas Megyéért Egyesület, Vas megye, Szombathely és Körmend önkormányzata, a vasi építész, mérnöki, kereskedelmi és iparkamara, a MTESZ, a munkaadók és gyáriparosok szövetségének vasi szervezete, a TIT  vasi egyesülete, valamint a megyei rendőrkapitányság vezetője.  

Erről a levélről, illetve annak legfontosabb elemeiről az egyesület elnöke tájékoztatta dr. Hende  Csaba  honvédelmi minisztert, vasi országgyűlési képviselőt, s kérte,  amennyiben egyetért a megfogalmazott  javaslatokkal, akkor lehetősége szerint támogassa a Vas megyét érintő fejlesztéseket.

86-OS: KÉTSZER KETTŐ NÉHA KETTŐ?

Az M9-esről viszonylag kevés szó esik a nemzeti fejlesztési miniszternek küldött levélben. Ebben szerepe lehet annak, hogy vannak olyan vélekedések, hogy éppen ennek a terve miatt vált bizonytalanná a 86-os út Szombathely-Körmend szakaszának 2x2 sávosítása. A Vas Megyéért Egyesület állapontja szerint téves az az elképzelés, hogy az M9-es autópálya optimális esetben is 10-12 év múlva tervezett megépítése kiváltaná a 86-os hatalmas kamionforgalmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!