Hírek

2013.06.21. 10:10

Több a haláleset a hőségben

Ahogy emelkedik a hőmérséklet, nő a szervezet terhelése, a halálozás kockázata is.

Bajdó Bettina

A globális felmelegedés, a klímaváltozás következtében a hőséghullámok számának növekedésével kell számolni - olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleményében. Tavaly 26 ilyen napot regisztráltak hazánkban, ami a második legmagasabb érték az elmúlt tíz évben. Emellett az elmúlt tíz év harmadik legmagasabb átlag- és maximum hőmérsékletű nyara szintén a 2012-es volt. Az ilyen időszakok különösen megviselik a szervezetet.

Az országos tiszti főorvos által kiadott négy riasztás alatt összesen 1666-tal több haláleset történt, meghaladva a 2007-es értéket (akkor 1100 eset volt) A napi átlaghőmérséklet öt Celsius fokos emelkedése például tíz százalékkal növeli az összes halálok miatti halálozás kockázatát.

Továbbá 12 százalékkal nő a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata, 15 százalékkal pedig a szívpanaszok és „általános rosszullét” miatti sürgősségi mentőhívások száma. A szakemberek szerint ahogyan emelkedik a hőmérséklet, úgy nő szervezetünk terhelése is.

A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és gyógyszerszedés is befolyásolja. Ezért fontos, hogy alkalmazkodjunk a meleg, forró napokhoz, zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel, naponta akár többször, s igyunk sok folyadékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!