Hírek

2015.04.18. 13:36

Tour de lim-lom - Ami az egyik embernek szemét, az a másiknak régóta vadászott holmi lehet

Szombathely - Zajlik a lomtalanítás. Körbejártuk a déli városrész lakótelepeit, mi a szemét, s mi a kincs?

Vadas Lucia

Porcelántányér, kopott bőrönd, kávéfoltos ülőgarnitúra, beszakadt olajfestmény, öreg autógumi - csak pár holmi azok közül, amikbe (sokszor szinte a szó szoros értelmében) belebotlottunk rögtönzött lomis sétánkon.

Március végétől május közepéig tart a lomtalanítás időszak Szombathelyen, e hétvégén a Szent Márton és Thököly Imre utcáktól délre, a Szent Gellért utcáig eső városrész (Joskar-Ola, KISZ-lakótelep is) került sorra.

A lomtalanítás során a lakosság megszabadulhat a rendszeres hulladékgyűjtés során el nem szállítható (a szabványos szeméttároló edényzetbe a méretük miatt el nem helyezhető), a lakásban, háztartásban feleslegessé vagy selejtessé vált tárgyaktól. A lakók által kitett lim-lomot a SZOMHULL Nonprofit Kft. mindig a kijelölt napon, szombat reggel szállítja el.

Péntek délutáni – kora esti sétánkon találkoztunk néhány gyűjtögetővel is. Egy idősebb férfi épp egy rozzant biciklit cipelve jött ki egy lépcsőházból, a szebb napokat látott járgánynak a hátsó kereke sem volt meg. Egy fiatalember mégis rögtön elkérte az úrtól, mielőtt az lerakta volna valahova.

Ez fontos momentum, mivel a lomisok a hulladéktörvény megváltoztatása óta már nem vihetik el az utcáról a kitett holmikat, mivel azok jog szerint a hulladékkezelő közszolgáltató tulajdonát képezik, amint kikerülnek a közterületre.

A gigakutya sem volt sokáig hajléktalan - ezek a játékok már nem végzik a szeméttelepen, alig negyed óra alatt új gazdára találtak. Fotó: Vadas Lucia

A kiskaput sokan ott találják meg, hogy leszólítják a kipakolni kezdő lakókat, és közvetlen tőlük hozzák el a kidobásra ítélt holmikat. Mivel így nem kerül közterületre a lom, ezzel elkerülhető a törvénysértés, amit egyébként súlyosan szankcionálnak: ha a közszolgáltatót ért kár meghaladja az 50 ezer forintot, és a lopást üzletszerűen, vagyis rendszeres haszonszerzésre törekedve követik el, az elkövető két év szabadságvesztéssel is büntethető. A kisebb értékre (50 ezer és 500 ezer forint között) elkövetett lopás vétségnek számít, 50 ezer forint alatti értéknél pedig szabálysértésnek.

Persze a kisebb tárgyak esetében ezt nem igazán figyeli a hatóság, a jogszabályt is elsősorban a nagyobb értékek üzletszerű begyűjtését megakadályozandó módosították.

Attól még, hogy tilos, a lomisok azért dolgoznak, csak sokkal gyorsabban, mint az új rendszabály előtti években. Benn ülnek a furgonokban, biciklivel vagy gyalogszerrel húzott kullóikkal föl-alá járnak a lakótelepen. Egy pillanat alatt elrámolják, ami még hasznosítható vagy eladható.

A többemeletes házak a sok lakó miatt jobb vadászmezőt jelentenek, mint a földszintes utcák.

- Azt már viszem! - kiált rám egy fiú, mikor egy méretes plüssállatot nézegetek.

- Csak lefotózom - mondom, erre megnyugodva int, miközben egyik kezével pakol, a másikkal telefonál:

- Kézben hoztad el a gáztűzhelyt? Miért nem szóltál, itt a kocsi! - két perc, és már nyomát sem látom.

 

Két idősebb asszony jön, hasonló céltudatossággal felszerelkezve. Egyikük jókora taligát tol, másikuk folyamatos telefonügyeletben van. Nemrég jöttek ki, és már felpakoltak egy egész jó állapotú, ki tudja, hány esztendős Singer varrógépet. Szép fogás!

Egy fiatal pár sétál, pici babát tolnak gyerekkocsiban. Csak egy szokásos napi séta, de a férfi nem állja meg, hogy belekurkásszon kicsit egy könyvekkel teli kartondobozba. Nem talál kedvére valót, továbbmennek. Bő félóra múltán újra találkozom vele, most már egyedül van, kezében szatyor, és nem is üresen.

A tavaszi szombathelyi lomtalanítás a következő hétvégén a Ferenczy István – Szent Gellért – Csaba utcák vonalától délre eső városrészen (tehát a Hajnóczy utca, Újperint, Petőfi-telep, valamint a Diófa utca környéki lakótelep, Gyöngyösszőlős, Gyöngyöshermán és Szentkirály), illetve Zanaton folytatódik.

Retróvadászok egymás közt

Egyik évben városszéli, kertes házas környéket vettünk célba barátnőmmel sötétedés után. Ő már régi kincsvadász, fejből tudja, melyik utcában érdemes turkálni. Bejött a tipp, a szinte vadiúj sminktáskától a hippikorszakot idéző göncökig mindent találtunk. Meg egy csapat fiatalt, akik hasonló cuccokra utaztak. Volt némi bája, ahogy éjfélkor egy sarkon kiterítettük a zsákmányt és egymás között csereberéltünk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!