Hírek

2014.02.23. 13:15

Tűz az iskolában - Gyakorlatot tartottak a katasztrófavédők

Vasvár - Nem volt könnyű megtalálni azt a négy gyereket, akik az iskolaépületben maradtak a szimulációs tűzesetnél a megyei katasztrófavédelmi gyakorlaton.

Merklin Tímea

A tűzriadó utáni kivonulás nagyon jól sikerült, a tanárok másfél perc alatt kiürítették az épületet, de a „játék" szerint négy gyerek bent maradt. A rajzteremből két tanuló a feltételezett füst miatt nem tudott kijutni. A kémiateremben a kísérleti anyagok összekeveredtek, egy gyerek menekülés közben elesett, beverte a fejét és eszméletét vesztette. Esés közben több anyagot magára rántott, égési sérüléseket szenvedett. Egy tanuló kihasználva a váratlan helyzetet – a szimulációs játék szerint – felszökött a tetőre cigizni, elbújt az épület nyitott tetőtéri részén.

 

A gyakorlaton résztvevő tűzoltó szolgálati csoportok erről mit sem tudtak, ugyanúgy kellett felderíteniük az esetet, mintha „élesben" menne, meg kellett keresniük és ki kellett menteniük a gyerekeket.

– Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyakorlatának célja a hétköznapi rutinfeladatoknál bonyolultabb és összetettebb szimulált káreset kezelése és felszámolása. Ez alkalmas az elsajátított ismeretek ellenőrzésére, a tűzoltás során szervezett irányítói és végrehajtói beosztások gyakorlására, a megfelelő helyismeret megszerzésére – tudtuk meg a helyszínen Pajor László tűzoltó alezredestől, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltósági felügyelőjétől. – A megyei ellenőrző gyakorlat egyfelől a tűzoltóságok tűzoltásba, műszaki mentésbe bevonható állományának elméleti és gyakorlati ismereteit, a felszerelések üzembiztonságát méri fel, másfelől azt, hogy hogyan tudja végrehajtani a gyakorlatnak helyet adó oktatási intézmény a Tűzvédelmi Szabályzatban és a Tűzriadó Tervben meghatározott feladatokat. Fontos, hogy tűzesetnél a tanárok és a diákok is fegyelmezetten tudjanak reagálni a kialakult helyzetre, és fenntartás nélkülhajtsák végre a kárhely parancsnokának utasításait. (Például semmiképpen nem mennek vissza az „égő" épületbe.) A gyerekek rendezettek voltak a riadó során, egy kislány tört ki zokogásban, amúgy nyugodtak voltak. A „sérültet" játszó szereplők az iskola katasztrófavédelmi szakkörének tagjai még élvezték is a helyzetet: volt, akit ölben hoztak ki, a tetőről – életreszóló élményként – kosaras emelővel jutott le a „cigis".

A gyakorlaton III-as kiemelt fokozatú eseményeket szimuláltak, ezért jöttek a helyi önkormányzati tűzoltók, a körmendi hivatásosok, de érkeztek erők Szombathelyről és Zalaegerszegről is.

Megtudtuk: az a „jó" sérült, aki jajveszékel. Aki csendben elbújik, azt nehéz megtalálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!