Hírek

2014.06.02. 18:25

Új eljárásra utasították a bioerőmű építőit

Zalaegerszeg, Szombathely - Ismét a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Körnek adott igazat az eljáró bíróság a szentkirályi városrészre tervezett bioerőmű építése kapcsán indított perben.

Simon Erzsébet

Többször is beszámoltunk arról, hogy a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör sérelmezi a városrész közelébe tervezett biomassza erőmű építését. Éppen két esztendeje, hogy több mint fél-ezer aláírással tiltakozó petíciót nyújtottak át a polgármesternek, amelyben a szentkirályiak megfogalmazták, hogy nem támogatják a norvég tulajdonú Grenor Hungária Energetikai Kft. által a lakókörnyezetük közvetlen közelébe, a Sárdi-ér út mellé tervezett, faaprítékkal működő erőmű építését. Később beadványokkal bombázták a beruházás ügyében eljáró hatóságokat, majd a civil szervezet megfellebbezte az erőmű időközben kiadott építési engedélyét. A polgári kör elnöke pedig a Grenor részére a 2011 márciusában kiadott elvi építési engedély kapcsán fellebbezett.

Több lakossági fórumot is tartottak a tervezett biomassza-erőmű ügyében a Zarkaházy-kastélyban Fotó: VN-Archív/Kiss Teodóra

A Szombathelyi Törvényszék 2012 decemberében precedens értékű döntést hozott, amikor megállapította, hogy az eljáró hatóságok figyelmen kívül hagyták a vonatkozó jogszabályokat, és lényeges eljárási szabályok megsértésével kiadták a kétkéményes, mintegy 30 méter magasra tervezett, a házaktól légvonalban kevesebb, mint másfél kilométer távolságra megálmodott létesítmény elvi építési, később építési engedélyét. Aztán a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör köz-igazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránt pert indított tavaly a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (alperes) ellen. A jogvita a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság előtt zajlott. A bíróság igazságügyi szakértőt is kirendelt, aki megállapította, hogy a tervezett erőmű épület nem felel meg a rá vonatkozó építménymagassági előírásoknak, illetve a hűtőtornyok esetében a maximum 10 méter építménymagassági korláttól történő eltérést nem engedélyezték. A szakértő szerint az alperes érve, hogy a bioerőmű nem tekinthető épületnek, meg-alapozatlan, és hibás kiindulási alap. S mivel alapvető a tévedés, az azt követő megállapítások és hivatkozások is tévesek. A Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság május 28-án hozott jogerős határozatában új eljárásra kötelezte az alperest.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!