Hírek

2007.05.18. 02:29

Újabb útmutató kamionosoknak

Megyei körkép (ser) - A közeljövőben várhatóan megjelennek a tiltó táblák azokon a vasi alsóbbrendű utakon, amelyeket az útdíj bevezetése óta előszeretettel használnak a kamionosok, kikerülendő a díjfizetést.

Simon Erzsébet

A rendelettel az volt a célja a szaktárcának, hogy a magyarországi utakat tranzitútként eddig térítésmentesen használó teherjárművek, kamionok is vegyék ki a részüket a közteherviselésből, mivel a statisztikai adatok szerint ezek a nehézgépjárművek harmincezerszer nagyobb mértékben rongálják a közutakat, mint a személyautók. A tervek szerint a bekasszírozott útdíjat az utak karbantartására használják fel.

Vas megyében négy fizetős szakaszt jelöltek ki az illetékesek: a 8-as főútnak a Kám és Vasvár, valamint Rátót és az országhatár közötti része, a 86-os főút Körmend-Egyházasrádóc közti traktusa, továbbá a 84-es főútnak a jánosházai körforgalomtól Sárvárig terjedő szakasza. Sok kamionos ezeket kikerüli, s falvakon keresztülvezető alsóbbrendű utakat választ.

A Magyar Közút Kht. Vas Megyei Területi Igazgatóságának a munkatársai folyamatosan figyelik a kritikus szakaszokat, s a közeljövőben tiltó táblák kihelyezésével igyekeznek megakadályozni, hogy az alsóbbrendű utakat ellepjék a nehézgépjárművek. Katona Ferenc igazgatótól megtudtuk: Egyházasrádócnál már felállítottak egy olyan közlekedési jelzőtáblát, amely megtiltja a behajtást a tizenkét tonnánál nehezebb teherautók számára; kivételt jelent, ha az adott településre áruszállítási céllal érkezik a gépkocsi. Hamarosan Rum és Kám környékét is ellátják a tiltó táblákkal.

A matricák meglétét, használatát egyébként folyamatosan ellenőrzi az autópálya-kezelő társaság, és azok a kamionosok, akik nem veszik meg, büntetésre számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!