Hírek

2010.04.15. 14:47

Újra nyelvhét - Ma több mint 14 millióan beszélnek a világban magyarul

A Magyar Nyelv Hetének országos megnyitója volt csütörtök délután Szombathelyen, a megyeházán. Itt járt Vizi E. Szilveszter akadémikus, ő nyitotta meg a nyelvünk hetét.

Némethy Mária

George Bernard Shaw (1856-1950) angol író írta le: "miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna... mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az érzelmek titkos rezdüléseit."

Országszerte sok szó esik majd az elkövetkező napokban nyelvünkről, állapotáról.  Szótól szóig lélektől lélekig címmel  ugyanis csütörtökön  Szombathelyen volt a 44. Magyar Nyelv Hetének (április 15-19.) országos megnyitója a megyeháza dísztermében.

A nyitóbeszédet  Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnöke mondta. Kiemelte: ma több, mint 14 millióan beszélnek a világban magyarul. Legfontosabb ismeret mindenki számára az anyanyelvé,  mert  igaz a sokszor idézett mondás: Nyelvében él a nemzet.

A nyelvhét sokféle programmal folytatódik. Élő anyanyelvünk címmel az Édes Anyanyelvünk című folyóirat szerkesztősége mutatkozik be hétfőn 17 órától a Vas Megyei TIT-ben (Kőszegi u. 2.). Előadók: Balázs Géza, Maróti István, közreműködik Joós Tamás énekmondó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!