Hírek

2013.12.01. 16:10

Gálaműsorral emlékezett a Vörösmarty Gimnázium

Fennállásának 120 éves évfordulóját ünnepelte a szentgotthárdi Vörösmarty Gimnázium a színházban gálaműsorral és iskolatörténeti kiállítással.

Farkas Eszter

1891-ben megalakult Szentgotthárd képviselő-testületének kezdeményezésére a gimnáziumi bizottság, melynek elnöke Széll Kálmán volt, aki akkor országgyűlési képviselőként tolmácsolta az algimnázium alapításának kérését. 1893-ban a kormány a gimnázium megnyitást feltételekhez kötötte: a nagyközség biztosítsa a telket, a bútorokat, a felszerelést és az anyagi hozzájárulást is. Így a vallás és közoktatásügyi minisztérium 1893. évi egyik rendeletével 1893. szeptember 1-jével engedélyezte az algimnázium megnyitását.

Dr. Tóth Sándor igazgató irányításával megkezdte működését az algimnázium. Ugyanezen évben, szeptember 4-én megtartották az első „Veni Sancte” vagyis az ünnepélyes tanévnyitó misét. Valahogy így indult a szentgotthárdi Vörösmarty Gimnázium története 120 évvel ezelőtt.

A kerek évszámot egy gálaműsorral ünnepelték az egykori és jelenlegi tanárok és diákok. Huszár Gábor polgármester köszöntőjében elmondta: ebben az iskolában tanult többek között Pável Ágoston és Csákányi László is. Hangsúlyozta: ezen a napon azokról kell megemlékeznünk, akiknek a munkája nélkül ez az iskola nem jöhetett volna létre.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is gratulált az iskola jubileumához, majd kezdetét vette a több mint egyórás szórakoztató gálaműsor. Ezt követően átadták a 2011-ben alapított Hodászi Ede díjat, amelyet ezúttal a szülői munkaközösség érdemelt ki áldozatos munkájával. Az ünnepség a színház aulájában folytatódott az iskolatörténeti kiállítással.

Huszár Gábor adta át a Hodászi Ede díjat a szülői munkaközösség vezetőjének Kovács Andreának (Fotó: Szendi Péter)

A tárlat hat üveges vitrinből áll, amelyek egyikében megtalálható a gimnázium alapító okirata is. A tíz paravánon pedig a régi és jelenlegi diákéletet bemutató fotók találhatóak meg. A köszöntő beszédet Császár Tamás tankerületi igazgató mondta. A Vas Megyei Közgyűlés elismerő oklevelét Kovács Endre adta át a gimnázium igazgatójának, Medgyes Szilviának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!