Hírek

2017.04.14. 06:16

Útra kel húsvétkor? Mutatjuk mire figyeljen Vas megyében!

Változott a húsvéti hosszú hétvégére a buszok és a vonatok menetrendje.

Bakos Ágnes

Szombathelyen a húsvéti egyházi szertartások miatt kell korlátozásra számítani pénteken és szombaton is. A hosszú hétvégén két ütemben tart a kamionstop és nem mellékesen drágult a tankolás nagypénteken. Soroljuk a tudnivalókat!

SZOMBATHELY

A nagypénteki keresztúti imádság idejére időszakosan lezárják az Óperint utca – Kálvária utca – Karmelita utca szakaszt Szombathelyen. Várhatóan 19 óra 30 perctől 22 óráig, a vonulók elhaladásának idejéig.

A húsvéti körmenetekkel összefüggésben is lesznek korlátozások. Szombaton 20 óra 45 perctől 21 óra 15 percig lezárják a rendőrök a Hunyadi János úton a Szent Gellért utcai körforgalmi csomópont és az Őrség utca közötti szakaszt. Majd 21 óra 30 perctől 22 óra 30 percig a Szily János utcát. A korlátozás idején a Szily János utcába a Hefele Menyhért utca és a Kiskar utca felől nem lehet behajtani. A Petőfi Sándor utca felől pedig közműépítés miatt egyébként sem megengedett a behajtás. Szintén szombaton, ugyancsak 21 óra 30 perctől 22 óra 30 percig lesz zárva a Kodály Zoltán utca a Simon István utca és a Kassák Lajos utca közötti szakasza, a Bakó József utcának pedig a Kassák Lajos utca és a Kodály Zoltán utca közötti szakasza.

Az egyházi szertartások helyszínein a járőröket a polgárőrség tagjai segítik.

KÖZUTAK

Idén először munkaszüneti nap a nagypéntek: ez kamiontilalmat is jelent az utakon, természetesen Vas megyében is. Az első hétvégi kamionstop csütörtökön 22 órakor kezdődött és péntek este tíz óráig tart. Majd április 15-én, szombaton 22 órától április 17-én hétfőn 22 óráig szintén nem közlekedhetnek a hét és fél tonnánál nehezebb tehergépkocsik az utakon.

A közútkezelőnél is munkaszünet van, de érvényesek a korlátozások akkor is, amikor éppen nem dolgoznak. Szombathelyen a Petőfi Sándor utcában, a Paragvári utcánál vízi közmű építése zajlik. Ez a közúthálózatban a 8901-es számú út 2-es és 3-as kilométerszelvénye közötti rész egy szakasza. Júniusig kell itt korlátozásra számítani – most, a húsvéti hétvégén is.

Útépítési munkára figyelmeztet a közút térképe a 89-es főúton, az országhatár közelében, a 12-es kilométerszelvényben. Májusig kell ott korlátozás mellett autózni.

Drágult a tankolás a húsvéti hosszú hétvégére. A nagypénteki a héten a második áremelés a benzinnél és a dízelnél is. Összeadva hét-hét forinttal emelkedtek az üzemanyagárak a héten. Az egyik ár-összehasonlító portál gyűjtése szerint Szombathelyen 357 és 378 forintért, és a két ár között is tankolhatnak az autósok benzint. A dízelnél 347 és 369 forint a két szélsőséges szombathelyi ár.

KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS

A munkaszüneti napra érvényes menetrend szerint közlekednek nagypénteken az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ járatai. Szombaton szombati, vagyis szabadnapi menetrend szerint indulnak és érkeznek a buszok Vas megyében. Vasárnap munkaszünet lesz, húsvéthétfőn pedig vasárnapi menetrend szerint járnak a buszok.

Április 14-én, nagypénteken a szombati menetrend érvényes a GYSEV és a MÁV vonatain. Szombaton és húsvétvasárnap az ünnepnapi rend szerint járnak a vonatok, húsvéthétfőn a vasárnapi menetrendre kell számítani. A MÁV közleménye szerint tavaly húsvétkor több mint tíz százalékkal nőtt az utasok száma, hasonló forgalomra készülnek, az összes rendelkezésére álló, üzemképes járművet menetrendbe állítják, az InterCity vonatokhoz plusz kocsikat kapcsolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!