Hírek

2014.05.12. 10:20

Van, ahol II. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el

Vas megye - A vasárnapi intenzív eső hatására jelentősebb árhullámok képződtek a Rába folyón és mellékvízfolyásain.

Vasárnap délelőtt 10 órától intenzív esőzés kezdődött a Rába vízgyűjtő teljes területén. 14 óra alatt területi átlagban 50 mm eső hullott az ausztriai Rába vízgyűjtő területére rendkívül egyenetlen megoszlásban és intenzitással.

A vízgyűjtő középső része ÉK-DNY irányban kapta a legjelentősebb csapadékterhelést, 70 mm körüli értékekkel, így a Répce, Gyöngyös vízgyűjtőjén, valamint a Rába vízgyűjtő középső részén hullottak a legnagyobb mennyiségek.

Éjfél után jelentősen csökkent a csapadékhullás intenzitása. A következő 24 órában már csak 5-10 mm körüli esővel kell számolni.

A hét második felétől újabb jelentős csapadékokra kell számolni. Az előre jelzett mennyiségi értékek azonban ma még meglehetősen bizonytalanok.

Rába:

A vasárnapi intenzív eső hatására jelentősebb árhullámok képződtek a Rába folyón és mellékvízfolyásain. A legjelentősebb árhullámok a Répcén, Gyöngyösön, Pinkán és a Rábán alakultak ki.

Az árvízi helyzetre tekintettel a Rába folyó szentgotthárdi szakaszára a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság II. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. Szentgotthárdnál a folyó még 10-13 cm-t árad óránként. Becslések alapján hétfőn dél körül várható a Rába tetőzése Szentgotthárdnál III. fok körüli vízállás értékkel (370 cm,+-20 cm).

A zsilipek lezárásra kerültek, járőr és figyelőszolgálatot tartanak, a vízmércék leolvasása folyamatos. A szentgotthárdi duzzasztó az árvízi üzemelési rend szerint működik, a területén tartózkodni tilos, a csónakcsúszda és a hallépcső zsilipe is lezárásra került. A vizitúrázás az árvíz miatt nem ajánlott!

Csákánydoroszlón a Dózsaligetet várhatóan elönti a víz. Valószínűen Gasztony községben is a mélyebben levő házakat körbeveszi a víz, ezért ott is szükség lesz védekezési munkákra. Az önkormányzatokat időben értesítették, szükség esetén műszaki segítséget nyújtanak védekezési munkájukhoz. Igény esetén az árvízvédelmi raktár készletéből homokzsákokat is biztosítanak számukra.

Felkészültek a csákánydoroszlói Dózsaliget utcában a várható árvízre. A képen Horváth Milán és Talabér Gábor homokzsákokat rak le az egyik veszélyeztetett ház elé (Fotó: Szendi Péter)

 

A Rába külföldi vízgyűjtőjén (Strém Heiligenbrumm felett) még tart a csapadék összegyülekezése. A vízfolyás még intenzíven árad és jelentős mennyiségű vizet szállít a Pinkába, s érkezik az majd a Rábába. A folyó körmendi szakaszán is jelentős árhullám várható, készültség elrendelésére is sor kerül. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológus szakembereinek számításai szerint Körmendnél kedd délelőtt várható a tetőzés II. fokot meghaladó értékekkel. A Csörnöc völgyben jelentős mennyiségű víz folyik le.

A vízügyi igazgatóság gátőrei és műszaki szakemberei a helyszíneken folyamatosan védekeznek, fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak. A zsilipek zárva vannak.

A Rába völgyben több völgyi út elöntésére és ebből kifolyólag lezárására kell számítani.

A Gyöngyösön Kőszegen és a Lukácsházi tározónál, valamint a Répcén Csepreg térségében és a Pinkán Felsőcsatárnál helyi vízkárelhárítási készültséget rendeltek el. A területen figyelő- és járőrszolgálatot tartanak. A kialakult helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérik.

Gyöngyös-patak:

A figyelő- és járőrszolgálatot kiterjesztették Kőszegtől Gencsapátiig. Ellenőrizték az erőtelepek zsilipjét.

Az árhullám hatására a Lukácsházi tározónál megindult a víz betározása. A Rőti-völgyi Vízmű területe víz alá került. Kőszegen a nemezgyári duzzasztó területe feletti részen lévő un. „ hat házak"  megközelíthetetlenek, körbe vette őket a víz.

Hétfő hajnal óta a Gyöngyös-patak  Kőszegnél intenzíven apad.

Répce:

A Répce mentén figyelőszolgálatot tartanak fenn Zsirától a Góri tározóig. Csepregen az árapasztó csatorna üzembe lépett. A Büki zsilip vízzáróságát ellenőrizték, valamint Chernelházadamonya erőtelep kezelőjét értesítették az árhullám érkezéséről.

Hétfő reggel óta Répcevisnél is már több, mint 1 métert apadt a vízszint.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológiai és vízkárelhárítási ügyeletet tart. Hidrológus munkatársaik folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi kollégákkal. Hidrológiai mérőcsoportjaik folyamatos vízhozam mérést végeznek. Gátőreik és műszaki szakembereik a területünkön állandó, fokozott figyelőszolgálatot és folyamatos bejárást tartanak.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon jelenleg 50 fő vízügyi szakember látja el az árvízvédekezési feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!